Boze reacties telers na nieuws over Fukushima

11-09-2019    09:35   |    Goedemorgen

Op de redactie ontvingen wij gisteren boze reacties van telers na het nieuws dat Japan voornemens is om radioactief afvalwater van de in 2011 ontplofte kerncentrale in Fukushima in de Grote Oceaan te dumpen. "Wij hebben hier zuiveringsplicht, maar dat kan gewoon", laat een ondernemer aan ons weten.

Energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (TEPCO), dat verantwoordelijk is voor de opslag van het vervuilde water, heeft binnenkort geen plaats meer voor nog meer afval. Het bedrijf heeft al meer dan 1 miljoen ton aan radioactief koelwater opgeslagen. Wanneer de opslagruimtes vol zijn, is er geen andere optie dan het vervuilde water te verdunnen en in de oceaan te storten, zo laat het bedrijf weten.

Volgens schattingen van TEPCO heeft het bedrijf in 2022 geen ruimte meer om radioactief water op te slaan. De Japanse regering wacht nog op de uitkomst van een onderzoek van experts, voordat er een definitief besluit wordt genomen. De kerncentrale in Fukushima werd in 2011 getroffen door een tsunami. Als gevolg daarvan smolt en ontplofte de reactor. Pas eerder dit jaar was de straling in het gebied dusdanig afgenomen dat bewoners van het nabijgelegen dorp Okuma konden terugkeren naar hun huizen.

Het dumpen van radioactief water in de oceaan staat haaks op het beleid dat in Nederland wordt gevoerd om water uit de industrie juist schoon af te voeren. Niet gek dus dat meerdere telers ons op dit nieuws wezen en hun boosheid hierover kenbaar maakten. Wordt ongetwijfeld vervolgd...


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws