Boycot stuwt omzet teler Rusland

29-08-2017    09:53   |    HortiBiz/Reuters

De familie van Dmitry Lashin bouwde al decennia kassen in het centraal-Ruslandse Lipetsk-gebied, maar behoort tot de top sinds Moskou de invoer van verse groenten uit Europa verboden heeft.

Rusland's vergelding van de westerse sancties over de Oekraïne-crisis zorgde voor een onmiddellijke niche voor binnenlandse telers, tomaten, komkommers en sla - een markt die Lashin's bedrijf en anderen nu invullen.

Het bedrijf, genaamd 'Dolina Ovoshey' of 'Vegetable Valley', heeft geïmplementeerde cutting-edge kasechnologie uit Nederland ingevoerd. Het plan is volgend jaar 169 miljoen dollar te investeren in nieuwe kassen en de ondernemer verwacht dat de productie in de nabije toekomst wordt verdubbeld.

In 2014 werden sancties opgelegd aan Rusland om de Krim uit Oekraïne te verbannen, waardoor Moskou een aantal westerse voedselinvoer verboodde. Rusland verbood vervolgens de invoer van tomaten uit Turkije nadat Ankara eind 2015 een Russische militaire straal afgezet had.

Dolina Ovoshey's eerste kas is in 2013 gebouwd en het bedrijf - waarin Lashin en zijn vader minderheidsaandeelhouders zijn - produceert nu 21.000 ton groenten per jaar. Het bedrijf behaalde een nettowinst van 400 miljoen roebels (6,8 miljoen dollar) vorig jaar, maar verwacht dit jaar 800 miljoen roebels te raken, zegt Lashin.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws