'Ontzorgd op energievlak'

12-04-2021    10:01   |    KAS Magazine

Met zeven verschillende teeltlocaties, een belichtingsinstallatie, een WKK, de inzet van RoCa-warmte en zonnepanelen is het energiemanagement van Bunnik Plants een behoorlijke uitdaging. Om steeds de juiste keuzes te maken op het juiste moment, maken de ondernemers sinds begin dit jaar gebruik van het datagedreven product BiedOptimaal van AgroEnergy.

Dit moet ook meer overzicht creëren en op termijn leiden tot een lagere energierekening, laat Nick van den Berg, Hoofd Teelt bij Bunnik Plants weten in KAS Magazine. 

De directe aanleiding om aan de slag te gaan met BiedOptimaal kwam voort uit het feit dat de WKK op een locatie in Bleiswijk vorig jaar vervangen moest worden. Bunnik Plants zet de WKK in de winterperiode in om de belichting te laten draaien en om warmte te leveren. In de zomer wordt hiermee ook in de beperkte warmtevraag voorzien en wordt elektriciteit - op afroep van TenneT - geleverd op de markt voor noodvermogen. Daarnaast levert Bunnik Plants overtollige elektriciteit terug aan het net. “Met de WKK die we eerst hadden, leverden we geen stroom terug aan het net, maar met de investering in de nieuwe WKK besloten we dat wel te gaan doen. Het doen van de juiste biedingen is echter niet eenvoudig. Als Hoofd Teelt heb ik hier ook de tijd niet voor, daarbij zijn wij van mening dat je als schoenmaker bij je leest moet blijven. Ofwel: je moet vooral datgene doen waar je goed in bent. Het telen van planten is helemaal ons ding, terwijl AgroEnergy specialist is in energiezaken. En we hebben alle vertrouwen in hen; we werken namelijk al ruim dertig jaar plezierig samen. Dat was voor ons ook reden om aan de slag te gaan met BiedOptimaal. Op die manier worden wij ontzorgd: het programma doet, op basis van een schat aan data, immers een geautomatiseerde en optimale APX-bieding. Je weet dan zeker dat je geen geld laat liggen.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Tomatokids

Tomatoworld ontving de kinderen van haar partners in het kader van de Dutch Food Week, zo valt te zien op...