'Ontwikkeling rond besparen energie komt tot stilstand'

24-01-2022    10:01   |    Goedemorgen

De huidige energiecrisis raakt de tuinbouw hard en zou er wel eens toe kunnen leiden dat de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing de komende jaren tot stilstand komen. Dat zei René Hendriks van Opti-flor afgelopen vrijdag tegen Paprika Tasty Radio bij de overhandiging van de brandbrief in Den Haag.

"Er is heel wat aan de hand met de energie en het wordt tijd dat we ons ook laten horen op een nette en constructieve manier", zo zei Hendriks. "Ik ben heel erg tevreden dat de ministers de tijd namen en aandacht gaven aan ons verhaal. Voor ene bedrijf zijn de gevolgen groter dan voor het andere bedrijf. Maar in de meeste gevallen moeten de reserves worden aangeboord en moet je maar kijken hoe lang je het volhoudt. Je weet niet wat er gaat gebeuren, er is veel onzekerheid."

Toch houdt Hendriks hoop en vertrouwen dat de sector hier uiteindelijk doorheen komt. "We hebben vaker met moeilijke situaties te maken gehad. Maar deze situatie zou er wel eens voor kunnen zorgen dat ontwikkelingen op gebied van energiebesparing een paar jaar stil komen te staan."

Volgens Hendriks is het belangrijk om als gehele sector met één stem naar buiten te treden. "Wij zullen niet zo snel de barricade opgaan, zoals de boeren. Maar we moeten ons wel laten horen, ook richting brancheorganisatie en banken om kenbaar te maken waar het probleem echt zit. Zodat zij ons kunnen helpen richting de politiek. Het heeft geen zin om maar wat in het wilde weg te gaan roepen. Het water staat hoog aan de lippen, dat mag duidelijk zijn, maar we blijven dit probleem op een nette manier onder de aandacht brengen."

Luister hier het volledige gesprek met René Hendriks terug


Reacties (1)

L de Moor at 24.01.2022

Energie besparen is altijd nuttig of het gas duur is of niet. Het probleem voor de GLASTUINBOUW zit in het niet kunnen door berekenen van stijgende kosten naar de afnemers wat de rest van sectoren wel direct kunnen doen. Het is ook frustrerend om te zien hoe midden in de winter bij allerlei winkels en bedrijven volop energie wordt gebruikt terwijl deuren en dokshelters open staan.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws