WUR adviseert Mexico rond agrologistiek

15-10-2014    09:25

De Mexicaanse overheid heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 te behoren tot de top-10 van exporterende landen op het gebied van agrofoodproducten. Wageningen UR Food & Biobased Research heeft in samenwerking met het Mexicaanse ministerie van Landbouw voor Mexico een Nationaal Programma Agrologistiek opgesteld om deze ambitie te realiseren.

Het programma bevat vijftien kansrijke acties die de logistieke prestaties, en daarmee de exportpositie, drastisch kunnen verbeteren. Met de uitvoering van deze acties kan Mexico op de wereldwijde ranglijst voor de exportwaarde stijgen van de 20ste plaats naar de top-10 en voor de logistieke prestatie-index van plaats 50 naar de top-20.

In opdracht van het Mexicaanse ministerie van Landbouw, genaamd SAGARPA, en het investeringsfonds voor de rurale sector, genaamd FOCIR, analyseerde Food & Biobased Research de agrologistiek van het land op de infrastructurele voorzieningen, de organisatiegraad en op beschikbare kennis. De onderzoeksorganisatie deed dit in samenwerking met professor Van der Vorst van de Operations Research and Logistics Group van Wageningen University en andere internationale experts.

Wat de infrastructuur betreft blijkt onder meer dat het transport in Mexico vooral via de weg plaatsvindt. De kwaliteit en geografische spreiding van wegen kan sterk worden verbeterd. Volledig gekoelde ketens zijn beperkt ontwikkeld door het ontbreken van koelcapaciteit in productiegebieden. Tevens zijn kwaliteits- , douane- en veiligheidsinspecties aandachtvelden voor verbetering. Daarnaast kunnen de training en opleidingsmogelijkheden voor mensen werkzaam in de agrofoodketens beter.

Op basis van de huidige situatie adviseerde Food & Biobased Research vijftien kansrijke acties die een economisch voordeel tot 100 miljard Mexicaanse peso (ca. 6 miljard euro), een reductie aan voedselverliezen van 10% en ruim 9.000 nieuwe banen kunnen opleveren in 2018.

Focus op Amerikaanse markt
Mexico heeft een sterke exportpositie op het gebied van  groente en fruit: het is de grootste exporteur ter wereld van avocado en de tweede exporteur van tomaten. De VS is verreweg de grootste afzetmarkt, met een Mexicaans marktaandeel van circa 60% voor groente en 30% voor fruit. De introductie van mondiaal geaccepteerde standaarden voor kwaliteit en logistiek biedt Mexico de kans om haar exportpositie te versterken.

Een essentiële stap voor met name de Amerikaanse markt is dat Mexico meerwaarde gaat toevoegen aan de agrofoodproducten, door bijvoorbeeld in eigen land producten te verwerken en te verpakken. Zo worden grote Amerikaanse retail- en fastfoodbedrijven beter bediend.

Agroparken kunnen hierbij een belangrijke rol vervullen. SAGARPA heeft een al een aanvullend programma voor de ontwikkeling van agroparken in uitvoering. Food & Biobased Research identificeerde agrologistieke corridors. Deze corridors zijn geografische gebieden tussen productie en afzet, die vanuit logistiek oogpunt optimaal zijn voor het opzetten van zulke clusters van agrofoodbedrijven.

Nationale Raad voor Agrologistiek
De overgang naar een efficiënte en duurzame agrologistiek in Mexico kan alleen slagen onder leiding van een krachtig management dat de verschillende betrokken ministeries en de private sector verbindt. Food & Biobased Research adviseert om daarvoor een Nationale Raad voor Agrologistiek op te richten die rechtstreeks onder het kabinet van de president valt. Zo’n onafhankelijk orgaan is veel effectiever dan een enkel ministerie.

Het Nationaal Programma Agrologistiek is op 7 oktober 2014 door dr. Willie van den Broek en Olga Vázquez Ruano van Food & Biobased Research overhandigd aan de Mexicaanse minister van Landbouw  Martinez y Martinez en de staatssecretaris voor Voedsel en Concurrentievermogen Aguilar Castillo in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur Hogewoning en landbouw attaché Rummenie.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...