Niet drie maar zes keer per jaar Delfin spuiten

20-07-2021    09:31   |    Goedemorgen

Delfin ondersteunt telers bij het terugdringen van onder andere Turkse mot, Duponchelia en Tuta absoluta. Biobest, specialist in natuurlijke bestuiving en bestrijding wijst gebruikers op nieuwe toepassingsregels. Zo mag Delfin nu zes keer per jaar worden ingezet en is ook de bestrijding van buxusmot in het label opgenomen.

Vanaf eind 2020 mogen Nederlandse telers zes bespuitingen met Delfin uitvoeren. Per bespuiting is 750 gram per hectare voldoende. Biobest Technisch Manager Gert-Jan Dillo adviseert om daarbij zowel stengels als bladeren goed te raken.

Toepassing
“Delfin werkt met zeer fijne kristallen die pas in het spijsverteringskanaal van de rups worden omgezet in toxinen. De rupsen zullen binnen 48 uur sterven, maar moeten het middel dus wel eerst opeten. Let ook op de weersomstandigheden. Onder invloed van UV breekt het product namelijk sneller af. Telers doen er daarom goed aan bespuitingen aan het einde van de dag uit te voeren.”

Regelmatig afwisselen
Delfin heeft een brede werking en pakt allerlei soorten rupsen aan. Aan dat lijstje kan nu ook de buxusmot worden toegevoegd. Daarvoor geldt hetzelfde als voor de rest: wissel Delfin elke drie behandelingen af met een andere bacteriestam op basis van Bacillus thuringiensis asawai. “Deze twee bacteriepreparaten zijn complementair aan elkaar en door ze regelmatig af te wisselen behouden we de effectiviteit naar de toekomst toe.”

Buxusmot
Van voorgaande jaren weten we dat de rupsendruk in juli en augustus flink kan oplopen. “Vaak heb je een tweede vlucht in juni (afhankelijk van de temperatuur) en zetten de motten hun eitjes af op het gewas”, licht Dillo toe. Gelukkig zijn er goede ervaringen met Delfin. “Wanneer telers in hun feromoonvallen de eerste motten hebben gesignaleerd, doen ze er goed aan Delfin direct in te zetten.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...