'Neonicotinoïden en fipronil erg schadelijk'

25-06-2014    11:08

De IUCN, de International Union for Conservation of Nature, concludeert in en onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt dat gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïden en fipronil erg schadelijk zijn, zo meldt Nieuwe Oogst op haar site in een bericht.

De middelen spelen volgens de IUCN een sleutelrol in de bijensterfte en zijn schadelijk voor een breed scala aan ongewervelde dieren. De studie is gebaseerd op een inventarisatie van zo'n achthonderd eerder verschenen rapporten. Volgens een van de onderzoekers zijn de middelen een bedreiging voor de natuur en voor de landbouwproductie die vergelijkbaar is met de gevaren van DDT.

Brancheorganisatie Nefyto van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten reageert dat het rapport een selectief overzicht is van bestaande studies waarbij wordt uitgegaan van worstcasescenario’s. Bovendien zijn de proeven grotendeels onder laboratoriumomstandigheden uitgevoerd. Nefyto erkent de publicatie daarom niet als een robuuste beoordeling van de veiligheid van systemische pesticiden onder realistische gebruiksomstandigheden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Limburg Agrofood viert verjaardag

LimburgAgrofood – het programma dat in februari 2018 is gestart om de sector agrofood in Limburg te helpen groeien en innoveren – is 1 jaar...