Nederlandse tuinbouw kan Zuid-Afrika helpen

20-04-2018    09:21   |    Goedemorgen

Onderzoek van het SMART Horticulture project van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken wijst uit dat Zuid-Afrika veel te winnen heeft van Nederlandse tuinbouwtechnologie.

Het gaat om onderzoek naar manieren om water te besparen en het klimaat in kassen te verbeteren. De Nederlandse kas kan veel beteken in Zuid-Afrika. In de Cape regio zijn enorme watertekorten, terwijl er in het oosten een overschot is aan water, omdat daar stuwmeren gebruikt worden en regenwater dus ongebruikt blijft. Het nadeel daarvan is weer dat er veel nematodes in dat water zitten.

In verschillende regio's heeft Wageningen University & Research telers en consultants getraind op het gebied van waterbesparing. Ook is er gekeken naar het besparen van energie met op natuurlijke manier geventileerde kassen, in plaats van mechanisch geventileerde kassen. 

Het Nederlandse project maakte duidelijk dat er nog veel te winnen valt voor de tuinbouw in Zuid-Afrika en dat het land een hoop profijt kan hebben van meer duurzame manieren van tuinbouw. Behalve techniek zou ook training onderdeel van het plan van aanpak moeten zijn.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws