Naast ToBRFV ook PepMV-virus gevonden

21-10-2019    10:24   |    AgriHolland

In een rapport geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer details over de mogelijke vondst van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in trostomaten bij een glastuinbouwbedrijf in het Westland.

Er wordt onder andere gemeld dat de besmetting op 7 oktober werd aangetroffen in een kas van 2,8 hectare, waarbij 8% van de planten symptomen vertoonde. De tomaten werden bovendien langzamer rijp. In het gewas is ook een besmetting met het Pepino mosaic virus (PepMV) gevonden. De symptomen kunnen ook van het PepMV-virus zijn of van een gemixte infectie van beide virussen.

De NVWA stelt dat de verdenking van een besmetting met ToBRFV is gebaseerd op DAS-ELISA, biologische toetsen en real-time PCR testresultaten. De eerste symptomen zijn op 1 oktober waargenomen door een inspecteur, als onderdeel van een specifiek onderzoek onder Nederlandse teeltbedrijven. De bron voor de besmetting is onbekend. Er wordt een traceringsonderzoek uitgevoerd om de mogelijke bron voor de virusuitbraak te achterhalen.


Reacties (1)

Arne Aiking at 01.11.2019

Ht ToBRFV virus, word even als ieder ander virus effectief bestreden met UV van CleanLight. Geen dampen. Geen vocht. Inwerktijd van luttele seconden als voertuigen of containers door de UV ontsmettingstunnel worden gereden. Dus, geen vertraging van de normale logistiek. Vrijgesteld door CTGB. Meer informatie van uw Brinkman adviseur of Damian van Dijk 06-40395790.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...