Minder werk in de kas door energiecrisis

21-10-2021    10:08   |    Omroep West

Nu de gascrisis in veel Westlandse kassen voelbaar is, loopt het aantal aanvragen voor arbeidsmigranten bij uitzendbureaus fors terug, meldt Omroep West. "Kwekers verlagen hun productie of stoppen helemaal", legt directeur Rita Kostwinder van uitzendbureau NL Jobs uit. "Daardoor hebben ze echt veel minder arbeidsmigranten nodig." Voor arbeidsmigranten is er dan geen werk meer in de kassen, de meeste zullen moeten worden overgeplaatst naar andere sectoren.

Kwekers van bloemen, planten en groenten in de glastuinbouw worden vooralsnog het hardste getroffen door de enorme prijsstijging op gas en elektriciteit. De kostprijs, die voor een groot deel wordt bepaald door de gasprijs, is zó hoog geworden, dat hun opbrengst daar nooit tegenop kan boksen.

"Als gevolg daarvan halen kwekers hun kassen leeg of ze zetten minder lampen aan", aldus Kostwinder van NL Jobs tegenover Omroep West. "We merken sinds vorige week dat het aantal aanvragen met bijna een vijfde is teruggelopen."

Teruglopende aanvragen
Op dit moment zorgt dat nog niet voor grote problemen in de uitzendbranche. "De afgelopen vijf jaar zijn we juist alleen maar gegroeid in de aanvragen, en ontstonden er soms tekorten op arbeidsmigranten, onder andere vanwege gelijke kansen in het eigen land." Doordat het aantal aanvragen nu terugloopt, verwacht de directeur dat de vraag en het aanbod gelijk komen te staan.

Ook bij uitzendbureau Tradiro zijn het onzekere tijden. "We zijn ons er wel degelijk van bewust dat we de komende tijd een stuk minder werk gaan krijgen", aldus Christa Stam. "De geluiden dat kwekers hun belichting uit gaan doen, horen we steeds vaker. Op dit moment valt het nog mee mee met het aantal aanvragen dat terugloopt bij ons, maar dat komt denk ik vooral omdat we er net middenin zitten."

Nog niet terug naar thuisland
Kostwinder verwacht niet dat het aantal aanvragen nog verder afneemt. "Ik denk dat we de piek in de gascrisis wel zo'n beetje bereikt hebben. Arbeidsmigranten die op dit moment werken in een kas waar de productie helemaal gestopt is, hoeven vooralsnog ook niet terug naar hun thuisland. Gelukkig kunnen we toe nu toe al onze mensen herplaatsen. Maar wel in een andere branche dan de tuinbouw."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws