Methode om praktijkdata diffuus glas te vergelijken

20-01-2022    10:44   |    Goedemorgen

Het effect van diffuus licht is in onderzoek bewezen. In experimenten met potplanten, roos en tomaat werden 5-11% hogere opbrengsten behaald onder diffuus glas ten opzichte van helder glas bij een gelijke hemisferische transmissie van het kasdek. Daarom kan diffuus glas potentieel bijdragen aan de doelstelling van een rendabele duurzame glastuinbouw, door de verbeterde groeiomstandigheden (productie en kwaliteit) zonder energetische gevolgen.

Het eindraport van het project 'Diffuus Kasdek, maak het eens helder' is te vinden bij de downloads op de website van Kas als Energiebron.

In de praktijk heeft diffuus glas ingang gevonden, maar er rezen twijfels. De twijfel in de praktijk komt erdoor dat glazen niet alleen de diffusiviteit (=Hortiscatter) veranderen maar gelijktijdig ook de lichttransmissie en dat kan op een kas in de praktijk niet los van elkaar worden gezien omdat men altijd met de combinatie van minimaal 2 factoren te maken heeft. Dat was de aanleiding om dit onderzoek te doen, met name een methode om lichttransmissie en diffusiviteit in de praktijk te ontrafelen.

Praktijkresultaten
In een samenvatting van onderzoek zijn alle factoren geanalyseerd en geprioriteerd die tot een dergelijke resultaat kunnen leiden. Bij hoog opgaande gewassen, de belangrijkste factor lijkt te zijn dat onder diffuus glas het licht het gewas dieper penetreert waardoor meer fotosynthese plaats vindt dan onder helder glas. Echter, er zijn nog weinig resultaten uit de praktijk die dit ook zo duidelijk laten zien. Daarom zijn er in dit project praktijkgegevens van verschillende gewassen en glastypes verzameld en geanalyseerd. In totaal zijn er 5 bedrijven uit een groep van meer dan 35 potentiële deelnemers overgebleven met zowel een kas met diffuus kasdek als een kas met helder kasdek die goed te vergelijken zijn en bereid waren gegevens ter beschikking te stellen. Deze bedrijven teelden komkommer, tomaat en cherrytomaat. Daarnaast deed één teler met helder glas en een kas met helder glas met een dubbele AR coating mee, in deze kassen stond aardbei.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws