Meer opbrengst dankzij genetische wetenschap

07-01-2019    09:04   |    Goedemorgen

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om 40 procent meer opbrengst te halen uit een gewas door genetische technologie. De wetenschappers deden onderzoek naar de verbetering van het groeiproces bij tabaksplanten en publiceerden erover in het tijdschrift Science.

In het onderzoek werd aangetoond dat de fotosynthese nog grote stappen kan maken. Bij dit proces wordt koolstofdioxide omgezet in suikers onder invloed van licht. Daardoor groeien de planten. De technologie waarmee dit proces verbeterd is, is de CRISPR-Cas methode. Hierbij wordt in een gen geknipt om heel gericht kleine veranderingen aan te brengen. In Nederland - en Europa - is deze methode niet toegestaan. 

Licht
Hoogleraar tuinbouw en gewasfysiologie aan de Wageningen University & Research Leo Marcelius noemt tegenover Nieuwsuur het onderzoek een doorbraak. Hij is stiekem jaloers dat Amerikanen de CRISPR-Cas techniek kunnen gebruiken, maar in Wageningen worden genoeg andere experimenten gedaan om de plantgoed te verbeteren, zoals het gebruik van licht. 

Beeld: videostill NOS


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws