'Markt verwacht jaarrond constant product'

21-10-2019    10:57   |    Goedemorgen

Doordat de tuinbouw de afgelopen jaren veranderingen doormaakte, gelden tegenwoordig andere wetten binnen de sector. Dat zegt Dirk Bakker, technisch directeur bij groeispecialist Van Iperen, in KAS Magazine.

Bakker beschrijft de transformatie van tuinder naar teler naar producent die hij de afgelopen tien jaar waarnam. In de huidige rol van producent sluiten tuinbouwondernemers steeds vaker contracten af met hun afnemers, waarmee zij zich volgens Bakker conformeren aan strenge eisen en verplichtingen. Binnen die samenwerking tussen producent en afnemer worden van beide kanten garanties verwacht. "Bedrijven kunnen zich niet meer verschuilen achter excuses. Je zult moeten voldoen aan de contractuele afspraken en de eisen die daaraan verbonden zijn. De markt verwacht jaarrond een product van een constante kwaliteit. Dus heb je als producent andere aandachtspunten dan vroeger als tuinder.”

Toch wil Bakker niet beweren dat alle telers nu plaats hebben gemaakt voor producenten. Sterker nog, volgens hem vullen zij elkaar aan. “We produceren vandaag de dag steeds meer in harmonie met de natuur. Er is grote vooruitgang geboekt op dat vlak en de biologische bescherming is op een heel hoog niveau. Maar de natuur is onberekenbaar. Door import en door verdere internationalisering worden soms ongewild virussen en schimmels meegenomen naar Nederland, die deze harmonie verstoren. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen, die ervoor zorgen dat we weer een nieuwe systeemaanpak moeten verzinnen. Om dat voor elkaar te krijgen heb je als producent ook telers nodig, die de gewassen kennen en vanuit hun specialisme en kennis het verschil kunnen maken.”

Lees het volledige interview met Dirk Bakker in KAS Magazine


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...