Teelt in lege kantoren te duur

16-03-2015    09:13

Er zijn in Nederland nog nauwelijks concrete voorbeelden van stadslandbouw in kantoorgebouwen en het zal moeilijk zijn om rendabele business cases te creëren. de reden is  dat conventionele productie in de open grond of in de kas goedkoper is. Stadslandbouw is daarom geen structurele oplossing voor de kantorenleegstand.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, op verzoek van de provincie Utrecht en wordt gemeld door Nieuwe Oogst. De provincie wilde weten of stadslandbouw in leegstaande kantoren een oplossing biedt voor deze groeiende problematiek. Er zijn wel diverse vormen van stadslandbouw in kantoorgebouwen mogelijk, maar het vraagt wel de nodige bouwtechnische aanpassingen.

Er zijn kansen voor producten met een hoge toegevoegde waarde, specifieke product-markt combinaties of stapeling van functies. Maar het ligt niet voor de hand om voedselproducten in een gebouw te telen, omdat de kostprijs in een gebouw veel hoger is dan bij teelt buiten of onder glas.

Om het gebouw met een voormalige kantoorfunctie geschikt te maken voor de productie van voedsel, zijn er veel (kostbare) bouwtechnische aanpassingen nodig. Zelfs als er gratis van een kantoorgebouw gebruik gemaakt kan worden is de kostprijs voor bijvoorbeeld een krop sla hoger dan die van sla uit de kas of van de vollegrond.

Sommige locaties bieden wel degelijk unieke kansen, denkt Wageningen UR. Het moet gaan om kwalitatief of culinair hoogwaardige producten met een hogere verkoopprijs en een goed marktconcept.

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws