Lemnis introduceert nieuwe generatie leds

10-10-2013    11:04   |    Ellis Langen

Lemnis Lighting hangt dit jaar nog 1500 lampen van hun nieuwe generatie ledlampen op bij vier glastuinbouwlocaties. Het gaat om Koppert Cress, slabedrijf Boer & den Hoedt in Ridderkerk, de Demokwekerij Westland en een grote tomatentuinder. "Volgend jaar verwachten we heel veel groei van dit nieuwe product", zegt Harm Janssen, operationeel directeur bij Lemnis Lighting.

De nieuwe generatie ledlampen worden volgens Janssen bewust dit jaar gecontroleerd geïntroduceerd. De nieuwe lamp gaat fors in wattage (vermogen) omhoog; dat bedraagt 600 watt. Het lichtniveau per lamp is 1400 micromoll per seconde. De voorgaande lamp haalde maar eenachtste daarvan. Om eenzelfde groeilichtniveau te realiseren, zijn dus veel minder armaturen nodig. Janssen: "Het verschil met de vorige generatie ledlampen is dat de armaturen groter zijn, effciciënter zijn en gemakkelijker te monteren. Elke lamp heeft zijn eigen voeding en koeling. De voorgaande lampen waren losse ledlampjes die middels een draad verbonden waren aan een voeding. Door verliezen in deze draad, kwam er uiteindelijk minder licht voor de wattages die er werden ingestopt." Met deze nieuwe generatie ledlampen is één lamp nodig, in plaats van 8 bij de voorgaande generatie ledlampen. Het mes snijdt volgens Janssen aan twee kanten. "De installatiekosten gaan omlaag en de efficiëncy gaat omhoog."

Bij Koppert Cress zijn de nieuwe leds vorige week opgehangen. het gaat daarbij om twee kappen van de nieuwe kas. De lampen worden gebruikt voor de teelt van de microgroenten. "Het verschil met voorgaande versies is dat de waterkoeling nu volledig in het armatuur is opgenomen, waardoor alle warmte die vrijkomt als de Leds branden, wordt afgevoerd naar de warmte-koude opslag", zo meldt Koppert Cress in een bericht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...