'Leaf Carrier zorgt voor flinke ruimtebesparing'

'Leaf Carrier zorgt voor flinke ruimtebesparing'

"Onze belangrijkste drijfveer om de Leaf Carrier in het proces te introduceren, was de zeer aanzienlijke ruimtebesparing", vertelt Rupert Mayer, managing director van Lubera Edibles GmbH. "In de dagelijkse praktijk op de werkvloer realiseerden we ons de vele andere voordelen." Het bedrijf breidde afgelopen jaren het aantal Leaf Carrier kweekkarren dan ook stap voor stap verder uit.

Lubera Edibles GmbH is een joint venture van de Zwitserse veredelingsmaatschappij Lubera AG en het Duitse Robert Mayer GmbH & Co. KG, en produceert jaarlijks zo'n 12 miljoen eetbare planten. De catalogus bevat een breed assortiment 'eetbare' jonge planten: verschillende rassen zacht fruit, fruit en een groeiend aantal soorten groenten. Beide bedrijven hebben hun krachten gebundeld: de veredeling van nieuwe eetbare rassen bij Lubera wordt gecombineerd met de productontwikkeling en in-vitro vermeerdering bij Mayer.

24.000 planten per Leaf Carrier
Robert Mayer is gespecialiseerd in plantenvermeerdering via weefselkweek. "Wij spreken zelf altijd over micro- vermeerdering", vertelt Rupert Mayer. "De medewerkers in ons lab in Hongarije knippen micro-stekken en steken de onbewortelde stekken in trays. Voor beworteling worden ze daarna in de Leaf Carrier geplaatst. Elke Leaf Carrier biedt ruimte aan 36 planttrays, met pluggen van 0,5 cm doorsnede. Maximale hoogte van de planten is 2 cm. Per trolley beschikken we over 15 teeltlagen, met niet meer dan 9 ŕ 10 cm tussen de lagen. Zo kunnen we in elke Leaf Carrier ongeveer 24.000 planten plaatsen. Dat is de meest strakke plaatsing van de planten die technisch mogelijk is."

"Onze planten groeien relatief snel. De bewortelingsfase vraagt voor de meeste gewassen 2 tot 4 weken, met een maximum van zo'n 10 weken voor sommige soorten. Met de Leaf Carrier reduceren we de lengte van de groei- en bewortelingsperiode. Bovendien maken de trolleys het mogelijk om al een start te maken met het afharden van de planten, onder gecontroleerde omstandigheden in het laboratorium. De meeste planten zijn bestemd voor buiten, dus het afharden is een essentieel onderdeel van ons productieproces. Na het voorharden gaan de trolleys naar de kas waar de planten verder afharden. Hier worden de planten vanuit de in- vitro pluggen verplant naar multitrays met 60 planten, de standaardtray waarin de planten aan onze klanten leveren. We hebben daarom zowel in het laboratorium als in de kas ruimte gemaakt voor Leaf Carrier kweekkarren."

Meer flexibiliteit in het verwerkingsproces
De productieketen is volledig geďntegreerd - van veredeling en vermeerdering tot plantaardige productie en marketing, verkoop en distributie. "Gezamenlijk beschikken we over vier productielocaties; in Zwitserland, Hongarije, en twee in Duitsland. Het voorharden in de trolleys zorgt voor meer flexibiliteit in ons proces. Afhankelijk van het type plant en de beschikbare ruimte bepalen we welke fase in welke locatie plaatsvindt. Het werken met verrijdbare karren maakt het interne transport tussen de teeltruimte en de verwerkingsruimte sneller en efficiënter."

Minder verlies
"De verkoop vindt met name in het voorjaar plaats, maar wij vermeerderen het hele jaar en bewortelen ongeveer negen maanden per jaar. De Leaf Carriers zijn dan ook van februari tot oktober in gebruik. Alle omstandigheden onder controle, dat is bij deze teelt het devies. Het werkproces met de Leaf Carrier kweekkarren reduceert risico's. We hebben minder verlies. En op een totaal van 10 miljoen planten is zelfs een reductie van 1% aan verliezen een aanzienlijk aantal planten."

"Onze klanten zijn met name tuinbouwtelers in heel Europa, die de plant gedurende één vegetatieperiode telen. Zij kopen ze in de lente en verkopen ze in de herfst of de volgende lente. Afnemers variëren van zelfproducerende de- tailhandelsbedrijven en food retailers tot producenten en leveranciers van tuincentra en doe-het-zelfketens. Lubera Edibles is uitsluitend actief in de B2B markt."

Steeds meer groenten

Lubera Edibles focust in toenemende mate ook op groenten en verwacht in dat segment de komende jaren sterk te groeien. In het assortiment heeft het bedrijf vaste planten, zoals rabarber, wortelvruchten zoals zoete aardappel, yacon en oca, en vruchtgewassen, zoals tomaten. In Hongarije is een nieuwe productieruimte voor in vitro pluggen in gebruik genomen, die ruimte geeft voor verdere groei.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v