Korte termijn: stabiel tot licht dalend

Korte termijn: stabiel tot licht dalend

Voor de korte termijn zet AgroEnergy de verwachting op stabiel tot licht dalend. De beschikbaarheid van de Nederlandse centrales is zeer goed en de temperaturen geven geen aanleiding tot grotere gasvraag.

Ook de wind laat zich de komende week voelen in West-Europa, waardoor de APX-prijzen worden gedrukt. In steeds meer landen worden regionale of nationale maatregelen getroffen om het aantal coronabesmettingen te beperken en dit heeft ook impact op de energievraag. Voor de APX-prijzen verwachten we daarom een gemiddeld prijsniveau tussen 30 en 40 €/MWh. Bij daggas is er neerwaartse druk door bovengemiddelde temperaturen en minder vraag naar gasgestookte centrales. Opwaartse druk is er ook nog steeds door het steeds wisselende Noorse aanbod en de onzekerheid van Amerikaans LNG. Een prijsniveau rond 14 €ct/m3 lijkt daarom realistisch.
 
Gas en elektra lange termijn
Voor de lange termijn houdt AgroEnergy de verwachting op stabiel. Het is de afgelopen maanden moeilijker dan ooit voor energie-analisten om de toekomst van de energiemarkten te voorspellen. Het IEA omschrijft de door het coronavirus ontstane ontwrichting zelfs als de grootste sinds de Grote Depressie en de twee Wereldoorlogen. "De energievraag wordt opeens gekleurd door vragen over de beschikbaarheid van een vaccin en of nieuwe gewoontes zoals thuiswerken stand blijven houden. Daarom richten we ons vooral op de aanbodzijde en die ziet er stabiel uit in de komende maanden. Voor gas zien we in Nederland dat er nauwelijks centrales in onderhoud zijn en ook het geplande onderhoud in Noorwegen wordt langzaam minder. Rondom de aanleg van NordStream2 is het opvallend stil de afgelopen weken. Het is nog niet duidelijk of Rusland de aanleg volledig zelf kan afronden en zo ja, wanneer ze de laatste ca. 50 kilometer gaan leggen. Het wankele politieke evenwicht tussen West-Europa, Rusland en de VS zorgt ervoor dat de gasmarkt met spanning kijkt naar verdere ontwikkelingen. De grootste onzekerheid voor de komende maanden is het LNG-aanbod, maar er sijpelen langzaam positieve berichten door dat de productie bij Amerikaanse LNG-terminals weer op gang komt."

De elektramarkt wordt vooral beďnvloed door de gas- en emissierechtenprijzen. "Zo lang de emissierechten in hun huidige dip blijven en de gasprijzen niet al te veel stijgen, verwachten we niet veel beweging in de elektraprijzen. De Brexit-deal, corona-ontwikkelingen en algemeen economisch sentiment zijn momenteel de belangrijkste drijfveren op de CO2-rechtenmarkt."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v