Koorddansen tussen 'groen' en chemisch

19-10-2021    09:40   |    KAS Magazine

Drie jaar geleden bracht BASF een nieuwe biologische insecticide op de markt; Oikos. Een veelbelovend middel dat werd gelanceerd als ‘hard’ tegen o.a. trips, luis en wittevlieg en ‘zacht’ voor het gewas. Aanvankelijk was het vooral de tomatenteelt waar het middel werd ingezet. De sierteelt-sector aarzelde nog.

Herman Vermeer in KAS Magazine: “Kwekers kijken eerst de kat uit de boom. Zeker als er een nieuw middel verschijnt met een werkzame stof, in dit geval azadirachtine, die men al van een bestaand product kent. En sommige kwekers haken meteen af als ze het woordje ‘olie’ lezen.” Mark Selman, Crop Manager Glastuinbouw bij BASF, begrijpt dat. “Het gewas is hun kapitaal, dus daar ben je zuinig op. Maar hij is ook een man van ‘zien is geloven’…” Dus zette BASF zelf ook een aantal proefprojecten op, om te laten zien hoe het middel in de praktijk werkt en hoe gewasveilig het is. Vermeer wordt met enige regelmaat uitgenodigd om daar een kijkje te komen nemen. “Ik had daar gezien dat Oikos ook veilig is voor chrysant en dat was voor mij reden om het er met Kees over te hebben.”

Anders denken
SV.CO heeft, verdeeld over vijf bedrijven, zo’n 20 hectare aan potplanten staan. Kalanchoë en potchrysant zijn hun hoofdproducten, daarnaast kweken ze primula’s, poinsettia’s en celosia. Zo’n tweeënhalf jaar geleden kwamen Van Dam en Vermeer overeen om een nieuw ‘groen’ schema op te stellen om verder weg te blijven van de zwaardere chemische middelen. Het werd een ‘preventief schema’ met Oikos. Vermeer: “Je kunt ook zeggen ‘we gaan zo groen mogelijk werken’. Dus bespuitingen zo lang mogelijk uitstellen en door monitoring en scouting kijken wat er gebeurt. Maar de praktijk wijst uit dat je daarmee vaak net iets te laat bent.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws