Kas2030: goede productie doordrageraardbei

10-04-2020    10:52   |    Kas als Energiebron

Inmiddels zit één jaar aardbei telen in de fossielvrije en emissieloze Kas2030 erop. De productie van het doordragersras Favori kwam in deze periode uit op de hoge productie van 20.3 kg/m2 grote klasse 1-vruchten. Inclusief de mindere kwaliteit was deze zelfs ruim 25 kg/m2. De warmte kwam vrijwel uitsluitend van de LED’s, warmtepomp en uit de ontvochtigde lucht. Er is dankzij de warme winter slechts zeer sporadisch met de buis gestookt.

De eerste teelt in de nieuwe ‘all-electric’ demonstratiekas met de doordrager Favori (minitrayplanten) startte vorig jaar eind maart en de tweede teelt met verse trayplanten eind augustus. Op 26 maart van dit jaar is de laatste teelt beëindigd. De warmte van de LED’s en de voelbare en latente warmte uit de ontvochtigde lucht werd zoveel mogelijk ingezet om de gewenste kastemperatuur te halen.

Door de zeer intensieve belichtingsstrategie (max. 18 uur per dag) is er dit teeltjaar meer dan 220 kWh/m2 door de LED’s gebruikt. De inbreng van warmte en koude voor ontvochtiging en verwarming valt daar met zowel 50 kWh koude als warmte bijna bij in het niet. Van september tot april is er 14 kg CO2 gedoseerd.

Veel planten per m2
In de eerste teelt is een productie behaald van klasse 1-vruchten met een vruchtmaat van >27 mm van 8,2 kg/m2, wat al hoog is. In de tweede teelt kwam deze productie uit op 12.1 kg/m2 wat een totaalproductie maakt van bijna 20.3 kg/m2. Daarnaast waren er nog kleine vruchten (3.5 kg/m2), klasse 2 vruchten en helaas ook meeldauwvruchten in de tweede teelt. Alles bij elkaar opgeteld heeft het gewas in totaal 25.3 kg/m2 aan aardbeien geproduceerd, wat erg veel is.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Soepie?

De soepen van Kromkommer zijn jarig en dat vieren wij graag met hen mee. Inmiddels 6 jaar geleden zagen de...