Inzicht in wijzigingen WAB

08-08-2019    09:25   |    Glastuinbouw Nederland

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wordt per 1 januari 2020 ingevoerd, waarmee het kabinet de balans op de arbeidsmarkt wil verbeteren. Het aangaan van een vast contract wordt aantrekkelijker gemaakt voor werkgevers. Dat leidt tot meer zekerheid voor werkenden. De kosten- en risicoverschillen tussen vaste en tijdelijke contracten worden verminderd, waarbij tijdelijke contracten minder aantrekkelijk en duurder worden gemaakt.

LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en andere agrarische werkgeversorganisaties hebben zich fel verzet tegen de gevolgen van de WAB. Dat gebeurde tot op heden zowel gezamenlijk (onder andere ook met VNO-NCW en MKB Nederland) als in sommige gevallen ook individueel. Glastuinbouw Nederland heeft hier in eerdere berichten in de nieuwsbrief al aandacht aan besteed.

Grootste punten van kritiek zijn de hoge ww-premie voor flexarbeid (nog hoger dan de huidige regeling, omdat nu alle lasten van alle sectoren op een hoop worden geveegd) en de transitievergoeding. Die moet al worden berekend en betaald vanaf de eerste dag van het dienstverband, waar dat nu pas vanaf twee jaar is. Dat betekent dat er ook bij korte dienstverbanden transitievergoeding moet worden betaald. Al met al kan dit in sommige situaties tot 7% meer loonkosten leiden. Zie hiervoor het onderzoek dat Glastuinbouw Nederland in samenwerking met de NFO en LTO Nederland heeft laten uitvoeren. Die resultaten zijn eveneens al via nieuwsberichten verspreid. De 7% is geen verhoging van het netto loon, maar een verhoging van de belasting.

Lees hier het volledige bericht


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws