Intensief Turkse mot monitoren (met download)

Intensief Turkse mot monitoren (met download)

De Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) houdt al meerdere jaren de gemoederen flink bezig in menig bedekte sier- en groenteteelt. Met name de rupsen van de Turkse mot kunnen enorme schade geven in o.a. paprika, tomaat, aubergine, komkommer, gerbera, chrysant en kalanchoë. Met het wegvallen van een deel van de in hoofdzaak chemische rupsmiddelen is het belangrijk tijdig te weten of er motten aanwezig zijn. Als dat namelijk het geval is zullen de eerste rupsen niet lang op zich laten wachten, laat HortiPro weten.

De vrouwtjes van de Turkse mot leggen 2 a 3 dagen na een paring tussen de 200 en 300 eieren. Deze eieren worden voornamelijk solitair (geen clusters) per blad afgezet in het gewas. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 2 tot 4 dagen uit. De jonge rupsen beginnen meteen te vreten aan het blad en zo ontstaat de eerste schade. In totaal heeft de rups van de Turkse mot 6 rupsstadia en bereikt zo een lengte van soms wel 5 cm. Na 4 tot 6 weken verpopt de rups en 5 tot 10 dagen later komt de volwassen mot uit de cocon. In totaal kan de Turkse mot in kasomstandigheden tot wel 9 generaties per jaar hebben. Bovenstaande laat zien dat er grote hoeveelheden rupsen en dus flinke schade kan ontstaan in het gewas. Om dit te voorkomen is het zaak de monitoring van volwassen Turkse motten op het hoogst mogelijke niveau te hebben.

HortiPro heeft een nieuwe feromoontechniek ontwikkeld ter optimalisatie van deze signalering en monitoring van de volwassen Turkse mot. "Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee types feromonen om de Turkse mot te signaleren en te monitoren. Het vrouwelijke feromoon dat alleen de mannetjes lokt; Chrysodeixis chalcites lure én het niet-sekse selectieve feromoon; PheroDeixisTM dat zowel mannetjes als vrouwtjes lokt. Met behulp van deze 2 feromonen en de HortiPro deltavallen en/ of vangplaten krijgt men tijdig in beeld of er Turkse motten in de tuin aanwezig zijn en hoe een aanwezige populatie zich ontwikkeld. Hierop kan dan desgewenst actie ondernomen worden. Voorkom zware rupsenschade in het gewas met behulp van deze nieuwe feromoontechniek."

Download hier een folder over de femoontechniek

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v