Blog: 'Grenzeloos denken'

11-04-2018    10:26   |    Jessica Zuidgeest

Een weblog van Jessica Zuidgeest. Zij is accountmanager bij Deliflor Chrysanten in Maasdijk. Zuidgeest schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Sinds 2016 maak ik deel uit van het Grenzeloos groeien programma “Young Executives”. Samen met 20 andere young professionals tussen de 20 – 30 jaar, allen internationaal actief in de tuinbouw, leer ik de dynamiek van internationaliseren in de tuinbouw beter kennen. Dit doen we doormiddel van workshops, bedrijfsbezoeken, presentaties en een internationale trip.

Voor onze groep resulteerde dit onder andere in; het behalen van persoonlijke leerdoelen, het ontstaan van een nieuw netwerk, het creëren van concrete internationale business tot het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Het programma behandelt verschillende (internationale) facetten waardoor je persoonlijk veel nieuwe inzichten krijgt die je kunt toepassen in je eigen business.

Voor mij brengt de deelname aan deze groep meer dan alleen het bovengenoemde. Het is een tool om out-of-the-box te blijven denken. Doordat onze groep echt open is naar elkaar kun je over elk onderwerp discussiëren. Hierdoor komen er verrassende onderwerpen en gedachtegangen naar voren. Zo ook tijdens de internationale trip naar Californië die eind maart plaatsvond. Door samen in een andere omgeving te zijn waar ook anders zaken gedaan wordt dan wij gewend zijn word je gedwongen een open-mind te houden.

Waar wij heel voorzichtig aan het denken zijn aan het lokaal produceren van producten (dus praktisch naast het distributiecentrum van een grote retailer), wordt dat in Californië al gedaan. We zien grootschalige projecten waarbij in geconditioneerde loodsen bladgroenten verticaal geteeld worden, geheel onder LED. Of een project met zeecontainers die geschikt gemaakt worden voor meerlaagse teelt van bladgroenten. Dit laatste project heeft zelfs al een contract met een grote retailer te pakken. Voor ons is dit alles nog relatief ver weg en vaak té out-of-the-box, maar geeft wel een grenzeloze blik.

Ook de kijk op handel heeft een indruk op ons achtergelaten; in Nederland hebben we erg veel schakels in de keten die allemaal een marge op ons product hebben, waarbij de producent (de kweker) vaak zwicht voor de handelaren en het product toch weer net iets goedkoper aanbiedt om het te verkopen. In Californië zien we dat de producent direct contact heeft met grote retailers, winkels, wholesale en distributeurs. Daarbij maken ze afspraken over prijs e.d.

Wanneer productiekosten stijgen, bespreekt de producent dit met de retailer en vaak betaalt de retailer meer voor het product. Dit heeft voornamelijk te maken met relatie, met status en met de grootte van het bedrijf. Hier geldt echt “size matters”.

Hoe groter je bent, hoe meer invloed je kunt uitoefenen. Combineer dit met continuïteit van je product en een goede relatie met een retailer en je kunt een prijs vragen die je wilt. Totaal anders dan in Nederland waarbij we al snel bang zijn een klant te verliezen als we zelf niet iets in prijs zakken waar de klant dat vraagt.

Een dergelijke internationale trip is dus ideaal om eens wat zaken die je ziet en hoort te spiegelen aan je eigen business. En het is natuurlijk ook erg gezellig!

Vaak is het lastig om een open mind te houden en echt grenzeloos te blijven denken. Ik betrap mezelf er vaak op dat als iemand anders een idee heeft (out-of-the-box) ik dan eerst naar alle onmogelijkheden van het idee kijk. Na een tijdje besef ik dan dat het niet eens zo gek is wat diegene heeft voorgesteld.

Binnen deze groep ben ik de enige vrouw en dat zet mij ook aan het denken. Door twee jaar lang met 20 mannen van gedachten te wisselen, krijg ik een kijkje in de denkwijze van de man. Bijna alle kwekers en contacten die Deliflor in Azië heeft, zijn man. Dit geeft natuurlijk ook weer inzichten in de beste benadering van mijn klanten.

Door deel te nemen aan een groep als deze, presentaties bij te wonen en eens buiten je eigen bedrijf te kijken blijf je je ontwikkelen en verrassen.

Kortom, grijp de kans om grenzeloos te blijven denken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....