'Ik ben nu een leukere echtgenoot en vader'

23-01-2018    09:14   |    Financieele Dagblad

"Financiën zijn niet meer dan een hulpmiddel om een bedrijf te kunnen laten functioneren", dat zegt Simon Groot, oprichter van East-West Seed. Zijn doel met het bedrijf is van begin af aan geweest 'dat de boeren er goed mee af zijn', dus met betere zaden en meer kennis een hogere opbrengst en een beter inkomen hebben', aldus de groentezadenbedrijf in een artikel in het FD.

East-West Seed is gevestigd aan de andere kant van de wereld en heeft dominante marktposities in Thailand, Indonesië en de Filipijnen. De vier kinderen van Simon (Ard, Rutger, Jan en Maaike) zijn bijna alle vier betrokken bij de familieonderneming. Rutger bekommert zich om de trainingsprogramma's voor de ruim tien miljoen boeren die het zaadveredelingsbedrijf in Azië als klant heeft. Ard waakt onder meer over de financiën en contracten en Maaike doet de public affairs. Jan is de enige die niet fulltime betrokken is. De jongste zoon is fotograaf gebleven en volgt het bedrijf 'wat meer op afstand'.

Simon Groot vroeg zijn kinderen 12 jaar geleden om 'de continuïteit van de familie in het bedrijf te garanderen'. Daarop stapten Rutger en Ard in de adviesraad (nu raad van commissarissen). Die rol bracht voor de twee broers ook met zich mee dat ze een paar maal per jaar in Azië waren en onder ogen kregen wat hun vader daar had opgebouwd. Voor Ard betekenden de bezoekjes uiteindelijk een keerpunt in zijn loopbaan en leven. "De schellen vielen mij van de ogen", zegt hij. "Ik ontdekte dat er een stuk meer in de wereld is dan alleen centjes heen en weer schuiven en dat je ook iets kunt doen waarvan de hele wereld een stukje beter wordt."

Per 2011 ging Ard volledig naar het familiebedrijf in te zetten. Hij kreeg de titel vicechairman erbij en is sindsdien de helft van zijn tijd in Azië. Begin deze maand nam hij het voorzitterschap in de raad van commissarissen van zijn vader over. Het bedrijf heeft ook Filipijnse en Thaise minderheidsaandeelhouders.

Geld is niet belangrijkste drijfveer
Ard Groot werkte eerst voor accountant EY. Op die buitenposten leefde hij in een andere wereld dan die van de zaadindustrie in het Verre Oosten. Ard: "Ik kwam uit een totaal financieel georiënteerde hoek. Ik adviseerde grote bedrijven bij acquisities en financiële constructies. Alles wat ik deed, draaide om geld en hoe je daar meer van kunt maken. Dat was mijn wereld. Daarin was ik gedrild en dat is dan je leven.'

In de internationale zaadveredelingssector speelt geld ook een rol, maar bij de ene onderneming ligt de nadruk er meer op dan bij de andere. Bij East-West Seed was geld in ieder geval nooit de belangrijkste drijfveer, verzekert oprichter Simon Groot. "Financiën zijn niet meer dan een hulpmiddel om een bedrijf te kunnen laten functioneren." Groots eigenlijke doel is 'dat de boeren er goed mee af zijn', dus met betere zaden en meer kennis een hogere opbrengst en een beter inkomen hebben.'

Eerste 25 jaar geen dividend
East-West Seed keerde in de eerste kwart eeuw geen dividend uit. Nu doet het bedrijf dat wel - volgens de familie Groot mede omdat de Aziatische mede-eigenaren daarom vroegen. Van de nettowinst, zo'n 10% tot 15% van de jaaromzet($150 mln in 2017), gaat 10% naar de aandeelhouders.

Ard Groot zegt zelf te zijn veranderd. "De focus op wat ik in dit leven nastreef, is gaan verschuiven. Ik was erg specialistisch bezig en had, eenmaal in terug in Nederland, al snel genoeg van al die dagelijkse M&A-ellende. Wat ik nu doe, is veel leuker en geeft meer voldoening. Het flinke loonoffer dat ik moest maken, speelt dan eigenlijk geen rol. Alleen al het simpele feit dat ik niet meer mijn uren moet bijhouden en de tijd hebt om na te denken. Dat geeft rust in je denken en je persoonlijkheid, waardoor je prettiger op de omgeving overkomt." Simon Groot zegt: "Wij hebben geconstateerd dat je een beter mens geworden bent." Ard: "Ja, van mijn vrouw en dochters hoor ik inderdaad met enige regelmaat dat zij mij een stuk leukere echtgenoot en vader vinden."

Foto: Archief


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Timelaps van IFTF

De internationale beurs IFTF in Vijfhuizen is weer achter de rug. De organisatie heeft een leuke timelaps gemaakt. Loop je mee nog een...

Nagenieten van de FHTF

We hebben er weer van genoten, van de Trade Fairs in Aalsmeer en Vijfhuizen. Ontzettend mooie stands en enorm veel leuke mensen gesproken....