Nieuwe trips in hortensia vraagt om actie

05-09-2016    10:06   |    KAS TuinbouwCommunicatie

In de hortensiateelt is er een nieuwe plaag opgedoken; de trips Setosustrips. Deze nieuwe vijand en exoot uit Oost-Azië komt nog maar kort voor in Nederland en België.

Biobest raadt aan het beestje preventief te bestrijden door een sterke roofmijtenpopulatie op te bouwen. De nieuwe tripssoort dook voor het eerst op in de hortensiateelt eind 2014. “Aanvankelijk was het niet meteen duidelijk dat we hier met een nieuwe soort te maken hadden. We vermoedden eerst dat de goed gekende Echinotrips zich naar een nieuwe gastheer had verplaatst,” zegt John Van Eijk, adviseur bij Biobest Nederland. “Maar bij nader onderzoek bleek het om de Setosustrips te gaan, een exoot uit Oost-Azië en een trips om goed in de gaten te houden.”

Met de in Nederland toegelaten chemische middelen, zijn er weinig opties voor een efficiënte chemische bestrijding van deze nieuwe plaag. Een extra motivatie dus om snel op zoek te gaan naar een goede biologische strategie. Biobest is dan ook meteen aan de slag gegaan met praktijkproeven.

John Van Eijk “Biobest heeft in verschillende gewassen erg positieve ervaringen met het preventief opbouwen van een sterke roofmijtpopulatie met behulp van het voedingssupplement NutrimiteTM. Logisch dus dat we deze opzet ook in Hortensia hebben getest, en met goed gevolg. We bevelen de preventieve inzet aan van de roofmijt Amblyseius swirskii, in combinatie met Nutrimite, ons voedingssupplement op basis van stuifmeel. We raden onze telers aan een schone start te maken, door chemisch vóór te spuiten en vervolgens een stevige roofmijtenpopulatie op te bouwen. Zo vestig je een leger bestrijders in het gewas om een opkomende aantasting aan te pakken.”

“Swirskii ruimt enkel jonge tripslarven op, geen adulten. Dat verklaart waarom het zo belangrijk is preventief te werken. Biobest doet nog verder onderzoek met andere predatoren. Voor ons is het belangrijk om vandaag een efficiënte strategie aan te bieden, als er nieuwe ontwikkelingen komen uit het onderzoek dan houden we onze telers natuurlijk op de hoogte.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jack Ma bezoekt WUR

Jack Ma, oprichter van de Jack Ma Foundation en medeoprichter en voormalig uitvoerend voorzitter van Alibaba...