Hoge gasvraag houdt aan

Hoge gasvraag houdt aan

Voor de korte termijnmarkt gas en elektra handhaaft AgroEnergy de verwachting op stabiel tot licht dalend. De hogere temperaturen lijken na het weekend voorbij. Komende week is de temperatuur weer rond het langjarig gemiddelde. Daarnaast zit er ook meer wind in de verwachting, vooral voor komende zondag. De markt verwacht voor komende week een baseprijs voor de APX-spotprijzen van zo'n 70 euro/MWh.

De vraag naar gas voor het vullen van de gasvoorraden zal onverminderd hoog blijven. De huidige Nederlandse vulgraad is momenteel zo'n 27%. De verwachting is dat het vullen tot ver in het vierde kwartaal door zal gaan. De gasprijs voor Q4-21 ligt daarom op hetzelfde niveau als Q1-22. Noors onderhoud loopt geleidelijk af in de komende weken, dat zou de verminderde LNG-invoeding vanuit de Gate terminal moeten opvangen.

Voor de langere termijn blijft de prijsvorming voor een groot deel afhangen van de EUA-prijs ontwikkeling. De afgelopen weken bewegen EUA's in een bandbreedte van  50-55 €/ton. De onzekerheid is of dit een tussenstop is voor een verder stijging, of dat het wachten is op een prijscorrectie. "Daarom handhaven we de verwachting op onzeker. Vooralsnog fluctueren de elektriciteitsprijzen voor de verdere jaren (na 2022) mee met een beweging van circa 3 €/MWh. De gasprijzen volgen in gedempte mate, met circa 1 €ct/m3 op en neer", aldus AgroEnergy.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v