'Groei tuinbouw Mexico door autonoom telen'

'Groei tuinbouw Mexico door autonoom telen'

Bresca, een glastuinbouwbedrijf in Puebla, Mexico, maakt gebruik van Crop Controller voor Autonoom Telen. Het doel van het bedrijf, dat tomaten produceert voor Mastronardi Sunset, is om een betere controle te krijgen over de dagelijkse activiteiten en de voorspelbaarheid te verbeteren. De teler stelt de doelen terwijl Artificial Intelligence (AI), ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Blue Radix, zorgt voor de uitvoering. Autonoom en 24/7. Manuel Valdes Lara, partner bij het glastuinbouwbedrijf, vertelt over zijn ervaringen en hoe het AI-systeem zich aanpast aan de specifieke weersomstandigheden in Mexico.

"Deze moderne tijd is uitdagender dan ooit en we moeten vooroplopen om te blijven groeien en tegelijkertijd alle middelen te optimaliseren. Autonoom telen is een uitstekende oplossing om onze telers te helpen de beste resultaten te behalen", zegt Manuel, partner bij het Mexicaanse bedrijf dat tomaten produceert voor Mastronardi Sunset in Noord-Amerika.

Manuel vervolgt: "Met Crop Controller verwachtte ik een betrouwbare tool te krijgen om me te helpen telen en meer controle te hebben over het klimaat van de kas. Ik ben erg tevreden, omdat het Blue Radix-team een geweldige partner is. Ze hebben geluisterd naar onze uitdagingen en lokale problemen. We hebben gezamenlijk onze specifieke teeltstrategie zo gestructureerd dat de algoritmes de uitvoering voor hun rekening nemen.

En de uitvoering is heel goed! Het AI-systeem wordt ieder dag weer slimmer. In Mexico hebben we zeer specifieke weersomstandigheden, die we moeten managen met niet-traditionele strategieën. Het Blue Radix-systeem past zich hierop aan en helpt ons onze doelen te bereiken. Niet door de strategieën te veranderen, maar door ze efficiënter te maken. Ik zie Crop Controller echt als  een versterking van de teler, het is geen vervanging."

Manuel stelt: "Als tomatenproducerend bedrijf zijn we actief op zoek naar oplossingen om het teeltmanagement steeds verder te verbeteren. We willen dat de dynamiek in de kas beter wordt. Werken met Crop Controller is alsof iemand elke 5 minuten, 24 uur per dag, 7 dagen per week, de klimaatinstellingen in de klimaatcomputer aanpast, zodat we energie kunnen besparen, de gewasgroei kunnen verbeteren en het risico op mogelijke ziekten kunnen voorkomen.

Het is ook een belangrijke ontwikkeling voor de hele glastuinbouw in Mexico. De voortdurende uitbreiding van bedrijven vereist gekwalificeerde personen om de nieuwe kassen te beheren. Met autonoom telen is het beheer van grotere locaties per teler een realiteit en wordt het beste gebruik van middelen en de optimalisatie van de infrastructuur steeds eenvoudiger.

Ik verwacht dat AI-gestuurde oplossingen continu worden doorontwikkeld en verbeterd, zodat we nog meer kunnen vertrouwen op autonome processen en verbeterde datagedreven strategieën. Het gebruik van steeds meer data, die snel geanalyseerd kan worden, kan ons als telers helpen om onze teeltstrategieën nog verder te optimaliseren. Naast het werken met Crop Controller zou ik het persoonlijk omarmen om samen met andere glastuinbouwbedrijven een netwerk van data te creëren, zodat we meer inzichten kunnen verzamelen om samen tot betere resultaten te komen."

Manuel besluit: "We hebben zeer goede ondersteuning ervaren van de Autonomous Greenhouse Manager van Blue Radix. Met een persoonlijk onboarding programma heeft hij ons begeleid naar volledig autonome sturing. Hij heeft continu de situatie in de kas gemonitord en is betrokken om proactief ideeën, resultaten en verbeteringen te bespreken. Dit soort service is uniek en gaf ons extra comfort in het hele proces. Ik was zeer positief verrast door hun manier van werken en de waarde van het AI-systeem. We konden letterlijk onze handen van het stuur nemen en Crop Controller onze teeltstrategie laten uitvoeren."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v