Goedemorgen Tech: M1

25-02-2021    09:40   |    Goedemorgen

Speciaal voor Goedemorgen schrijft Peter Otte van Phonextra met regelmaat bijdragen over interessante en praktische zaken die spelen in de techwereld en waar jij mogelijk jouw voordeel mee kunt doen. Dit keer vertelt hij hoe Apple laptop en mobieltje in elkaar schoof.

Mobiele telefoons en computers waren tot voor kort twee verschillende werelden. Met hun eigen chips en besturingssystemen. Smartphones gebaseerd op de al bijna 40 jaar oude ARM-architectuur en computers op Intels X86-systeem.

ARM, Acorn RISC Machine, waarbij RISC een afkorting is van Reduced Instruction Set Computer is gebaseerd op zo weinig mogelijk bewerkingen op de chip. Wat snelheidswinst oplevert en warmte scheelt. Intel bouwde de laatste 20 jaar juist chips die steeds meer transitoren kregen, die steeds meer complexe bewerkingen konden uitvoeren en daardoor ook steeds meer warmte gingen afgeven. Aan die transistorchips zit dus een einde, want de koeling moet al die warmte afvoeren en die bewerkingen vreten energie en dus accuduur.

Apple gebruikt die ARM-techniek al jaren in iPhones en iPads, maar gebruikte Intel-chips voor de Mac Books. Tot de jaarwisseling. Toen verschenen de nieuwste MacBooks Air en Pro, met de op ARM gebaseerde M1-processor, in feite een steviger broertje van de Apple A14 Bionic, die in de iPhone 12-serie en de nieuwste iPads zit. Apple Silicon heeft zo de MacBook net zo snel als een mobieltje gemaakt en dat tegen éénderde minder stroomverbruik.

Je kunt ook alle iPhone apps nu op je MacBook Air en Pro gebruiken, waardoor de Apple-experience eindelijk één geheel is geworden. Op zowel je iPhone, je iPad als je MacBook Air en Pro gaat het scherm direct aan, starten apps in een fractie van een seconde op én gaat de accu véél langer, soms meerdere dagen, mee.

Voor telers die een écht snelle laptop zoeken zou ik zeggen, koop deze M1-MacBook Air of Pro en laat Windows machines voortaan in de winkel staan….

Bekijk hier een video


Phonextra ondersteunt ondernemers bij de juiste keuze van refurbished iPhones, refurbished iPads en refurbished MacBooks. Naast nieuwe smartphones, tablets en laptops. Daarbij  passende zakelijke mobiele abonnementen en bedrukte telefoonhoesjes, die je branding ondersteunen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Delphy verzet Pioendag

Met de informatie uit de persconferentie en het door de overheid gehanteerde stappenplan heeft de organisatie...