Europees Hof: smaak heeft geen auteursrecht

15-11-2018    10:02   |    Goedemorgen

Heks'nkaas en Witte Wievenkaas hebben ruzie. Volgens producent Levola (Heks'enkaas) heeft producent Smilde (Witte Wievenkaas) het auteursrecht op smaak geschonden. De rechter moest uitkomst bieden.

Levola eiste in 2015 dat Smilde alle activiteiten rondom de Witte Wievenkaas te staken, maar de rechtbank in Gelderland was het daar niet mee eens. Levola ging in beroep, waarop het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden consult vroeg bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens het Europese Hof van Justitie is 'smaak' geen werk in auteursrechtelijke zin, omdat het te subjectief, variabel en contextafhankelijk is. Hier is die uitspraak te lezen [PDF].

Kortom, de hoogste rechters van de EU hebben dus het gezegde 'smaken verschillen' gefactcheckt en geconcludeerd dat het klopt. Smaken verschillen inderdaad en daarom kan op smaak geen auteursclaim gelegd worden. We weten niet of deze kwestie ooit gespeeld heeft bij groente-veredelaars, maar het is in ieder geval nu officieel zo dat je elkaars smaak mag namaken.

Bron: NRC

Beeld: Wikipedia


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws