Eredoctoraat voor oprichter East-West Seed

11-07-2019    09:39   |    Goedemorgen

De University of the Philippines Los Baños heeft een eredoctoraat verleend aan de Nederlander Simon Groot, de grondlegger van East-West Seed. Dit is de tweede belangrijke erkenning in korte tijd voor zijn werk, na de toekenning van de World Food Prize 2019, op 10 juni in Washington, VS.

De Universiteit van de Filippijnen (UPLB) verleende hem de titel Doctor of Laws, honoris causa, bij de opening van het Filippijnse academisch jaar.

"De universiteit is onder de indruk van de opmerkelijke prestaties van Groot als oprichter van East-West Seed, een bedrijf dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de verbetering van het levensonderhoud van boeren en de beschikbaarheid van voedzame en betaalbare groenten voor Filippijnse consumenten", zei UPLB President Danilo Concepcion. UPLB is een partner van East-West Seed bij het verbeteren van groenterassen voor zowel boeren als consumenten.
 
In 1982 startte Groot zijn bedrijf East-West Seed op de Filippijnen samen met het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en de Filippijnse zaadhandelaar Benito M. Domingo. Samen met een team van jonge veredelaars van Wageningen University en UPLB begonnen ze hybride groentesoorten te ontwikkelen in een tuinderij van vijf hectare in Lipa City, Batangas. In 1986 werd de bitter gourd 'Jade Star' geïntroduceerd, de eerste lokaal ontwikkelde commerciële plantaardige hybride op de Filippijnen en in heel Zuidoost-Azië. Al snel volgden andere verbeterde groenterassen zoals tomaat, aubergine, pompoen, tuinboon, ui, verschillende koolsoorten en bladgroenten, zoals kangkong.
 
Groot breidde zijn activiteiten snel uit in Thailand, Indonesië, Vietnam, India, Myanmar, Tanzania, Guatemala en Cambodja. In 2011 ontving hij een "Doctor in de landbouwwetenschappen, Honoris Causa" van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn en de universiteitsraad van de universiteit Naresuan in Phitsanulok, Thailand, als erkenning voor zijn werk in de veredeling van plantaardige planten en de ontwikkeling van plantenveredelingsprogramma's in Thailand en in tropisch Azië.
 
In 1994 was hij een van de grondleggers en daarna een actief lid van de Asia and Pacific Seed Association en in 2003 van een consortium van groentetelers om AVRDC - The World Vegetable Centre - met fondsen en expertise te ondersteunen. In 2014 werd hij geëerd met een levenslang lidmaatschap van APSA. In 2015 ontving hij de Mansholt Business Award voor Duurzaam Ondernemen aan Wageningen University.
 
Knowledge Transfer
Toen Simon Groot East-West Seed startte, was commerciële groenteteelt nog vrijwel onbekend in de tropen. Zaad van lage kwaliteit resulteerde in lage opbrengsten, wat zich weer vertaalde in armoede en ondervoeding voor boeren en hun gezinnen. Groot trok zich het lot van de boeren aan en zag een manier om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en boeren te helpen welvaart te bereiken door te diversifiëren naar hoogwaardige groentegewassen. 

In nauwe samenwerking met lokale en internationale ngo's creëerde hij het innovatieve Knowledge Transfer-programma van East-West Seed — een op deze schaal unieke activiteit voor een zaadbedrijf — dat jaarlijks tienduizenden boeren traint in teelttechnieken die beter zijn voor boer en milieu.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws