Eerste Drijvende Kas voor Amsterdam

09-10-2015    09:41

In 2050 zal 75% van de bevolking in steden wonen. Om uitbuiting van mensen, landen en gronden tegen te gaan, is het nodig om op zoek te gaan naar duurzame manieren van lokale voedselproductie. Eén manier is om het eten te produceren daar waar het gegeten wordt, op een plek waar ruimte is. En dat kan op een letterlijke, transparante wijze midden in de stad, op het water.

Met een Drijvende Kas bomvol groenten wil initiatiefnemer Pascal Henneberque verse, lokale producten kweken, maar ook bewustwording. Met de Drijvende Kas wordt de afstand tussen voedsel en bord verkleind. De innovatieve Drijvende Kas daagt uit tot meer experimenteren en telen op de Amsterdamse grachten. De opening vindt plaats op maandag 12 oktober, om 19.00 uur bij het Marineterrein.
 
Waarom drijvend?
"We zoeken nieuwe mogelijkheden om zichtbaar voedsel te produceren binnen de grenzen van de stad. Bouwgrond is duur en vele delen van het water is vrijwel ongebruikt. Daarnaast wil de Drijvende Kas het vele water onderzoeken als mogelijke landbouw'grond'. Kan er gebruik gemaakt worden van de vele voedingsstoffen uit het water om ons voedsel op te verbouwen? Kan het water worden gebruikt om de stroom op te wekken? We denken zelfs het water te kunnen zuiveren met onze voedsel productie. De Drijvende Kas is een ‘Living City Lab’ waarin nieuwe, innovatieve mogelijkheden worden gezocht voor voedselproductie", aldus Heneberque.
 
De Opening
Op 12 oktober wordt de Drijvende Kas feestelijk geopend bij het Marineterrein in Amsterdam. Een chef zal op 12 oktober vanaf 19,00 uur amuses serveren van producten die regelrecht uit de kas komen. Iedereen is welkom om te proeven en een kijkje te nemen. Vanaf 18.00 uur zal de fel verlichte kas zijn intocht maken door het Oosterdok. Van 13 tot 17 oktober is de Drijvende Kas in de middag geopend voor publiek die een kijkje willen komen nemen in kas en wellicht wat komen snoepen van al het lekkers wat er in de kas aanwezig is.
 
De Drijvende Kas is een initiatief van stadSmaken, en wordt gesteund door de Mycophilia paddenstoel kwekerij, Amstelhoveniers en Youmanitas Aquaponics. De Drijvende Kas is onderdeel van de Eat This Roadtrip, een reeks van tien acties in aanloop naar Wereldvoedseldag op 16 oktober.

(Foto: Archiefbeeld project 'Drijvende Kas')


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ctgb: twee middelen toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelde onlangs drie gewasbeschermingsmiddelen op basis van een...