Economie heeft zwaarste periode achter de rug

Economie heeft zwaarste periode achter de rug

Terwijl de coronacrisis het afgelopen jaar voor ongekende krimp én groei van de Nederlandse economie zorgde, zijn we dit jaar nog met krimp begonnen, maar is de zwaarste periode wel achter de rug. Ervan uitgaande dat het coronavirus dankzij steeds meer vaccinaties onder controle komt, lijkt het alleen maar beter te kunnen gaan met de economie.

"Naar het zich laat aanzien was januari de slechtste maand voor dit jaar", zegt macro-econoom Marcel Klok van het Economisch Bureau van ING. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), sluit zich daarbij aan. "Als we het ergste hebben gehad met het virus, dan geldt dat ook voor de economie."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt in de loop van de dinsdagochtend de cijfers over de prestaties van de Nederlandse economie over het eerste kwartaal bekend. "Die zullen minder slecht zijn dan we dachten toen het jaar begon", zegt Van Wijnbergen. "De Nederlandse economie heeft veel minder geleden onder de laatste coronagolf."

Dat ziet ook Klok, die nog wel rekening houdt met een teruggang, maar een bescheiden krimp van 0,4 procent. "We hebben inzicht in wat consumenten uitgeven, een hele belangrijke factor in de economie. Vanaf half februari zagen we de bestedingen alweer toenemen toen er weer wat mogelijk werd, bijvoorbeeld in de winkels. Alle versoepelingen zag je direct terug in de uitgaven."

Consumenten gaven nog wel minder uit dan toen alles nog open was. "Veel werkzaamheden konden ook thuis nog gewoon doorgaan", constateert Van Wijnbergen. De economen zijn het er ook over eens dat de overheid een ergere situatie heeft weten te voorkomen door lonen door te betalen via bijvoorbeeld de NOW-regeling.

Lees hier meer

Bron: NU.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v