DOOR naar 83 ha aardwarmte

07-04-2017    09:53   |    Ellis Langen

Leden van coƶperatie DOOR maken steeds meer gebruik van aardwarmte. Inmiddels maken vijf glastuinbouwbedrijven gebruik van aardwarmte, goed voor 57 hectare glas van het gezamenlijke areaal van 520 hectare. In 2018 zal het areaal van 57 hectare aardwarmte groeien naar 83 hectare. Tomatenkwekerij Rimato in Honselersdijk gaat meedoen met de Triasboring en Auberginekwekerij Greenbrothers in Zevenbergen gaat boren naar ondiepe aardwarmte.

Volgens DOOR hebben klanten jaren de nadruk gelegd op voedselveiligheid, maar inmiddels wordt op duurzaam produceren steeds meer de nadruk gelegd door klanten. DOOR heeft daarom een speerpunt gemaakt van het toegroeien naar een duurzame productie om zo op termijn een volledig duurzame productie te realiseren. Op het gebied van energie is het gebruik van aardwarmte een belangrijk onderdeel in die verduurzaming. Een aantal leden van DOOR is daar al ver mee. Het gaat om de glastuinbouwbedrijven Prominenttelers Kwekerij Noordermeer en Voort Brielle BV (binnen project Aardwarmte Vierpolders) en SweetPoint Middenmeer, Barendse-DC en Greenco (in Agriport A7). Daar komen Rimato in Honselersdijk en Greenbrothers in Zevenbergen dit jaar nog bij.

Aardwarmte Vierpolders
Bij Kwekerij Noordermeer werd in 2016 20% van hun totale warmtebehoefte ingevuld door aardwarmte en de verwachting is dat als er een volledig seizoen met aardwarmte wordt gedraaid dit oploopt tot 50-60%. Ook voor Voort Brielle is het project interessant. Joost van der Voort teelt tomaten onder belichting en heeft dus zelf een warmte-overschot. Het bedrijf kan dit leveren aan collega-telers in het project Aardwarmte Vierpolders die geen belichting hebben.

Straks zes doubletten in Agriport A7
SweetPoint, Barendse-DC en Greenco Wieringermeer zijn aangesloten op het Agriport A7 project. Op dit moment zijn er twee aardwarmtedoubletten in gebruik. Dit jaar nog wordt dit uitgebreid naar vier doubletten en in 2018 komen er daar nog eens twee bij. Michel Zuijderwijk, directeur Sweetpoint, geeft aan dat met de aardwarmte 33% van de energiebehoefte van het bedrijf is afgedekt en hij verwacht dat dit in 2017 groeit naar 50 procent. In 2018 gaat Sweetpoint haar locatie in Middenmeer nog uitbreiden. "In deze nieuwbouw houden we geen rekening met een WKK of ketel. Want als in 2018 alle doubletten actief zijn, dan verwacht ik dat onze energiebehoefte voor ongeveer 70% wordt gedekt door aardwarmte." Barendse DC bespaart ook ruim 33 procent op aardgas, deze aansluiting is iets groter dan die van Sweetpoint.

Nieuwe aansluitingen op aardwarmte
De verwachting is dat tomatenkwekerij Rimato in Honselersdijk begin 2018 wordt aangesloten op het project Trias Westland. De inschatting is dat Rimato dan 35-40% van de warmtebehoefte gaat invullen door aardwarmte. Auberginekwekerij Greenbrothers in Zevenbergen gaat ook een aardwarmteproject starten; zij gaan boren naar ondiepe geothermie. Zij verwachten begin 2018 te starten en zullen daarmee ongeveer 90% van hun warmte behoefte afdekken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws