'Cultuuromslag nodig in de glastuinbouw'

14-06-2021    10:48   |    KAS Magazine

Een toekomstbestendige tuinbouw vraagt ook om een efficiënte bedrijfsvoering. Dat kan niet zonder een transitie in de technologie, robotisering en automatisering, meent Maurice Dame, directeur Food & Agri regio Leiden-Haaglanden bij Rabobank.

In gesprek met KAS Magazine zegt Dame dat telers efficiënter moeten omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en water, om zo de milieubelasting te verlagen. Tegelijkertijd groeit vanwege arbeidsschaarste de vraag naar technologie die de arbeidsproductiviteit verhoogt of arbeid zelfs vervangt. “De sector moet investeren in technologische innovatie om de tuinbouw over tien jaar nog steeds succesvol te laten zijn. Dat betekent ook – en misschien wel vooral – investeren in het genereren van data.”

Data delen is daarbij een enorme kans, de meerwaarde wordt nog te weinig gezien, vindt hij. “Door data te delen, kun je veel slimmer produceren. Dat is ook nodig in de transitie naar vraaggestuurde ketens. Wil de glastuinbouw haar huidige positie voor de toekomst behouden én versterken, dan is meer gezamenlijk optreden noodzakelijk. Dat vraagt om een heroriëntatie: een cultuuromslag en het versterken van ondernemerschap in de sector.”

Lees het volledige interview in de nieuwste uitgave van KAS Magazine.

(Foto: KAS Magazine)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...