Croperators derde in Autonomous Greenhouse Challenge

12-12-2018    14:21   |    Goedemorgen

Het Nederlandse team The Croperators, met daarin experts van Delphy en AgroEnergy, behaalde een mooie derde plaats in de internationale Autonomous Greenhouse Challenge. Op de eerste plaats eindigde het team van Microsoft Research, tweede werd het team van Tencent. Dat werd woensdag bekend tijdens de AgriFoodTech beurs in Den Bosch. Uit de challenge is gebleken dat autonoom telen nog dichterbij is dan gedacht.

In totaal deden 5 teams mee aan de challenge, georganiseerd door Wageningen Universiteit (WUR) en het Chinese Tencent, één van de grootste techbedrijven ter wereld. De opdracht was om in 3,5 maand een oplossing te ontwikkelen waarmee je een kas met komkommers op afstand en autonoom aanstuurt. Einddoel was de hoogste opbrengst tegen de laagste (energie)kosten. 

Lovend
De jury was lovend over de aanpak van The Croperators. Ze waren ervan overtuigd dat het systeem van The Croperators als enige direct toepasbaar is in de praktijk. Het team werd geroemd om de combinatie van kennis van kunstmatige intelligentie en teelt. Zij hebben hier optimaal gebruikt van gemaakt bij hun toepassing voor autonoom telen, vond de jury.

The Croperators haalden een productie van 48 kg/m2en een nettowinst (inclusief arbeid) van € 18,- per m2. Klaas van Egmond, teamcaptain van The Croperators, is erg trots: ‘We hebben het grote Microsoft en Tencent voor moeten laten gaan, maar derde worden vlak achter zulke grote internationale techbedrijven is echt een hele mooie prestatie. Als enige Nederlandse team hebben we laten we zien wat we kunnen bereiken in en met de glastuinbouw, daar zijn we heel blij mee. Zeker omdat de opbrengsten vergelijkbaar zijn met de referentieteelt, die traditioneel werd aangestuurd door twee Nederlandse tuinders.’

Teamaanpak
‘Samen met data scientists, teelt- en energie-experts en productontwikkelaars hebben we kennis van teelt, energie, klimaat en data science met elkaar gecombineerd’, aldus Rudolf de Vetten, Business Developer Data Solutions van AgroEnergy. ‘Ons team stuurde in de challenge een proefkas aan met behulp van kunstmatige intelligentie en rekenmodellen die gevoed werden door sensordata. Per 5 minuten kwam de data het rekenmodel van The Croperators in. Het rekenmodel evalueert de data en vergelijkt deze met de opgegeven strategie.’

‘Door continu te kijken naar de actuele weersvoorspelling, gerealiseerde kasklimaat en plantgroei, kan het rekenmodel bepalen welke actie nodig is’, vertelt Klaas van Egmond, naast teamcaptain ook Teelt Engineer bij Delphy. ‘Met Gremon en 2Grow zijn we een samenwerking aangegaan voor de sensoren. De sensoren en het kasklimaatmodel zijn gekoppeld, zodat binnen enkele seconden het rekenmodel van The Croperators de instellingen in de klimaatcomputer bijstelt. Dit autonome proces liep 24 uur per dag.’

‘We vonden het belangrijk om tijdens de challenge heel goed te kijken naar de kant van de tuinder’, vertelt Rudolf. ‘Komkommers telen met kunstmatige intelligentie dat kan, maar nog belangrijker is, voor wie doe je het? Vertrouwt de tuinder de software die we ontwikkelen en kan hij daar mee werken? Dat hebben we steeds voor ogen gehouden bij de ontwikkeling van onze rekenmodellen. Gedurende de challenge hebben we dit getoetst tijdens gesprekken met tuinders en via zes drukbezochte demobijeenkomsten in onze Croperators Cockpit.’

Ontwikkeling product 
Uit de challenge is gebleken dat mogelijkheden op het gebied van data-ontsluiting, sensortechniek en kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat autonoom teeltmanagement nóg dichterbij is dan we een jaar geleden dachten. Dit biedt kansen voor de glastuinbouw in Nederland maar ook daarbuiten. Door gebruik te maken van slimme datagedreven diensten, kan de tuinbouw de wereldvoedsel- en verduurzamingsvraagstukken ombuigen in kansen.

Agro Energy en Delphy hebben besloten om de samenwerking voort te zetten en gezamenlijk te werken aan een product dat autonoom teeltmanagement in de praktijk mogelijk maakt. ‘Samen met telers ontwikkelen we het komende jaar een versie voor de tomatenteelt dat in productielocaties gebruikt kan worden. Bij bedrijven met veel kennis helpt dit bij complexe keuzes in teeltmanagement, waar minder kennis aanwezig is de stap naar teeltsturing op afstand straks mogelijk’, laten de bedrijven weten.
Delphy en AgroEnergy ontwikkelen gezamenlijk de methodieken voor verschillende geautomatiseerde reken- en sturingsmodellen. Hiermee ontstaat een optimaal kasklimaat, lager energieverbruik met een optimale teeltopbrengst als resultaat. Door kennisborging in slimme rekenmodellen is minder expertkennis nodig op het tuinbouwbedrijf en kun je meer telen met ondersteuning van realtime data. Zo krijg je maximale winstmarge uit de teelt met minimale energiekosten en inspanning.  


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws