Consumptie groeide in november met 8,7 procent

Consumptie groeide in november met 8,7 procent

In november 2021 hebben consumenten 8,7 procent meer besteed dan in november 2020, meldt het CBS. Vooral aan diensten gaven ze meer uit. In vergelijking met november 2019 besteedden consumenten 1,6 procent meer in november 2021.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consumenten hebben in november, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 14,2 procent meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in november 2020. Toen was de horeca de hele maand dicht. Pretparken, theaters, bioscopen, dierentuinen, bibliotheken, zwembaden en musea moesten in november 2020 ook vrijwel de hele maand sluiten. De consumptie van diensten was in november 2021 nog wel ruim 2 procent lager dan in november 2019. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

In november hebben consumenten 3,6 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in november 2020. Vooral aan kleding en schoenen hebben ze meer uitgegeven. Verder hebben consumenten in november nagenoeg hetzelfde gespendeerd aan voedings- en genotmiddelen als in november 2020.

Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit, motorbrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, hebben consumenten 3,7 procent meer uitgegeven dan in november 2020. Consumenten verbruikten meer energie en gaven meer uit aan persoonlijke verzorgingsproducten. In november 2021 was het kouder dan in november 2020.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in november ruim 5 procent meer heeft omgezet dan in november 2020. Het verkoopvolume was 2,6 procent hoger. De omzet van de non-foodsector groeide met 7,4 procent, terwijl die van de foodsector gelijk bleef. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v