Marktkansen afbreekbare PHA’s in kaart gebracht

07-02-2022    08:14   |    Wageningen U&R

Er liggen veel marktkansen voor PHA’s, een familie van plastics die zowel biobased als biologisch afbreekbaar zijn. Invest-NL en Wageningen University & Research slaan de handen ineen om marktintroductie van PHA’s te versnellen.

Zij hebben hiervoor een roadmap ontwikkeld die laat zien welke PHA’s geschikt zijn voor welke toepassing, wat de kenmerken van logische eerste producten zijn en welke ontwikkelingen er nog nodig zijn.

PHA’s worden door micro-organismen gemaakt uit grondstoffen zoals suikers, plantaardige oliën en diverse afvalstromen zoals voedselresten en rioolslib. Alhoewel de productievolumes nog beperkt zijn en de productiekosten hoog, is de vraag vanuit de markt duidelijk aan het groeien. Wanneer de productievolumes toenemen, kunnen ook de kostendalen, hetgeen weer nieuwe markten bereikbaar kan maken. Wat de marktimplementatie compliceert is het feit dat voor de productie van PHA’s een radicaal ander productieproces nodig is dan de processen waarmee conventionele plastics als PE, PP en PET worden gemaakt. Dat vraagt om forse investeringen en veel onderzoek.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VertiFarm goed van start

De eerste dag van de nieuwe vakbeurs VertiFarm in Dortmund is succesvol verlopen. De opkomst overtrof de...