Compacte groei in eerste proeven fossielvrij telen

10-04-2020    10:48   |    Kas als Energiebron

De perkplantenteelt krijgt te maken met een vooruitzicht waarin fossielvrij moet worden geteeld en een toekomst zonder chemische remmiddelen. Er heerst een nultolerantie op plagen die steeds lastiger te bestrijden zijn door het alsmaar kleiner wordende middelen pakket. Genoeg redenen om de perkplantenteelt tegen het licht te houden en te ontwikkelen richting een fossiel-vrij en duurzaam teeltconcept.

Daarnaast is het voor de perkplantentelers een extra uitdaging doordat er zelfs geen natuurlijke bestrijders mogen worden aangetroffen op het eindproduct. Al deze ontwikkelingen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit van het product.

De gebruikte techniek
Deze proef kent een aanpak die zich richt op integrale duurzaamheid. Het doel is fossielvrij en duurzaam te telen en tegelijkertijd de plantkwaliteit verbeteren met oog voor de gewasgezondheid. Streven is ook een versnelling van de teelt te realiseren met behulp van LED-belichting. Hiervoor is de teelt uitgerust met twee schermen ter isolatie met een ontvochtigingsapparaat om vochtproblemen onder gesloten schermen te voorkomen. Het gekozen spectrum, dR-W-hB, moet zorgen voor een compacte groei van de perkplanten door het relatief hoge aandeel van 22% blauw (hB). Het klein beetje wit licht (W) dat aan het spectrum is toegevoegd, zorgt ervoor dat de teler in staat blijft om zijn gewas goed te beoordelen onder het kunstlicht. De lichtintensiteit is 100 µmol/m2/s, en is zo gekozen dat een teler met 4000 Lux SON-T dezelfde stroomaansluiting kan gebruiken om zijn lichtintensiteit te verdubbelen bij omschakeling naar LED.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Soepie?

De soepen van Kromkommer zijn jarig en dat vieren wij graag met hen mee. Inmiddels 6 jaar geleden zagen de...