Blog:Plasticsoep

05-07-2018    10:34   |    Goedemorgen

De mensen van het team 'Goedemorgen' gaan ook geregeld een weblog schrijven. Vandaag de eerste blog van Jolanda Bredewoud die Office Manager is bij het team van KAS TuinbouwCommunicatie. Bredewoud schreef deze weblog exclusief voor de website van Goedemorgen.

Afgelopen maand was het Stop Met Plastic-maand, een initiatief van National Geographic. Het was de bedoeling om hiermee de aandacht te vestigen op de plastic soep in oceanen en het overmatig gebruik van wegwerpplastic. Jaarlijks eindigt zo’n 9 miljard kilo plastic in de oceanen, dit is niet meer een probleem dat we kunnen wegwuiven. En toch…

Natuurlijk is dit een fantastische actie, consumenten bewust maken van de problemen en schade die we hiermee aanrichten aan de wereld, maar helpt alleen die bewustwording? Dat winkels nu bijvoorbeeld verplicht zijn om een bijdrage te vragen voor een plastic tas gaat in mijn ogen niet ver genoeg, mensen zijn maar al te graag bereid om een kleine bijdrage te doen als zij hun tas “vergeten” zijn, gemak dient immers de mens. En wat gebeurt er eigenlijk met die bijdrage? Laatst las ik ergens dat de gemiddelde gebruikersduur van die tasjes slechts 12 minuten is en dat die tasjes daarna, in de meeste gevallen, in de prullenbak belanden, dat is toch eigenlijk te gek voor woorden?

Die bewustwording komt dan toch pas echt als er een andere oplossing gezocht moet worden? Zelf nam ik mij begin juni voor om een start te maken met het minderen van plasticgebruik, een beter milieu begint immers bij jezelf, nietwaar? Dit bleek echter toch moeilijker dan gedacht, het overschot aan plastic (overbodige) verpakkingen valt extra op als je hier zo mee bezig bent.

Zo ook plastic afval scheiden. De gemeente waar ik woon is begonnen met een pilot om plastic afval gescheiden aan te bieden, helaas niet in mijn wijk, waardoor ik genoodzaakt ben om er apart voor naar de stort te rijden. Is dat echter voor veel mensen niet teveel moeite? Zouden gemeenten niet gewoon verplicht moeten worden om een 3e container in het leven te roepen, zodat het de consument makkelijker gemaakt wordt om afval te scheiden? En zo ja, wat zou het helpen?

Wat gebeurt er met al het apart aangeleverde afval? Op de site van National Geographic las ik dat als je bepaalde afbreekbare kunststoffen combineert met recyclebaar plastic, recyclen mogelijk niet meer lukt, waarom zou je dan het plastic afval dan nog scheiden? Plastic kan beter afbreekbaar en recyclebaar gemaakt worden, maar moeten we niet gewoon proberen minder te gaan gebruiken?

Jumbo is begonnen met het laseren van een etiket om de plasticberg te verkleinen, zij beginnen met gember, courgette en flespompoen.. Mijn inziens de groenten welke nu ook al niet verpakt in de supermarkt liggen, maar het begin is er in ieder geval. Het is fijn dat de consument bewuster wordt gemaakt, maar het zou nog mooier zijn als zij hiermee een handje geholpen worden door het bedrijfsleven.

In de tuinbouwsector zijn al een hoop ondernemers op de goede weg om bewuster om te gaan met verpakkingsmaterialen, en zeg nou zelf, wij willen toch allemaal liever groenten- dan plasticsoep?


Reacties (1)

Martine van der Meer at 07.07.2018

Helemaal eens. Als fabrikanten nou eenst stoppen met overbodige en dubbele verpakkingen komen we alweer een paar stappen verder. Paprika’s, komkommers, etc in van dat vacuumplastic is overbodig. Ik koop deze producten ook bewust niet als ze zo zijn verpakt.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws