Blog: Winter & Douane, dé uitdagingen bij Russische projecten

07-10-2021    09:13   |    Robert van der Lans

Een weblog van Robert van der Lans. Robert is directeur én ondernemer bij Horti XS en schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Op dit moment staan wij weer aan de start van de bouw van een nieuw project in Rusland. Sinds Horti XS in 2015 is opgericht, hebben wij de meeste projecten in Rusland gerealiseerd. Naast Rusland zijn er ook projecten gerealiseerd, al dan niet in samenwerking met andere partijen, in India, China, Polen en Roemenië.
Het realiseren en organiseren van bouwprojecten in Rusland is complexer dan in andere landen. Dit komt enerzijds door de taal- en cultuurbarrière, maar ook door de strenge douane formaliteiten en, het vanwege het strenge winterklimaat, korte bouwseizoen.

De eerste uitdaging bij het project is dat vooraf aan het bouwproces de volledige materiaallijst met tekeningen bij de Russische douane moet zijn ingediend. Daarbij komt dat uitsluitend de aangegeven artikelen met de daarbij gegeven aantallen in de Russische Federatie ingevoerd mogen worden.

Dit betekent dat het ontwerp en de materialen, eenmaal ingediend bij de douane, niet meer aangepast kunnen worden en dus foutloos moeten zijn.

De Russische douane neemt vervolgens circa twee tot drie maanden de tijd om de aangeleverde documenten door te nemen en goed te keuren. Na goedkeuring start vervolgens de levering en het is het zaak om facturen en afleverbonnen exact te laten corresponderen met deze ingeleverde douanelijst. De organisatie van het transport en bijbehorende wordt door ons georganiseerd.

Door het barre klimaat is het seizoen om te bouwen ook vrij kort in de meeste Russische gebieden, namelijk van April tot en met Oktober, maar als de kas eenmaal dicht is en verwarmd kan men natuurlijk wel de laatste werkzaamheden in de wintermaanden afmaken.

Deze twee zaken vereisen een strakke organisatie en aansluiting van het leverproces op het bouwproces. Omdat de onderaannemer die de bouw verzorgt in Rusland meestal door de opdrachtgever rechtstreeks wordt gecontracteerd, is een goed verhouding en communicatie tussen de bouwer en Horti XS een vereiste. De kwaliteit van de bouw valt namelijk middels onze bouwbegeleider wel onder onze verantwoordelijkheid.

Omdat een goede communicatie aan de basis staat van een goede organisatie, hebben wij binnen Horti XS een native speaker verantwoordelijk gemaakt om deze twee belangrijke uitdagingen goed te organiseren.

Zo weten wij bij de start van dit project ook weer dat we goed zijn voorbereid om het project succesvol te realiseren.


Reacties (1)

Pavel at 12.10.2021

Если решили участвовать в реализации проектов в России, правильно выбирайте партнеров в России, тогда проблемы не будут мешать реализации Вашего проекта и перестанут существовать. Строительный сезон в России нельзя назвать коротким, коротким его называют только те, кто не умеет планировать стройку.
Проблем с таможней в России нет, есть неквалифицированный персонал, неправильно оформленные и поданные документы, а так же полное незнание предмета поставки (в нашем случае промышленные теплицы).
Проблемы всегда возникают у компаний, которые привыкли поставлять на условиях "за забор", не отвечают за качество поставки и комплектации.
Мы поставляли как по классификационному решения, схема под 0% пошлины, так и без классификационного решения, размер пошлины согласно ТН ВЭД, проблем не возникало, все доставлено вовремя, в полном объеме с минимальными таможенными пошлинами. Выбор способа таможенной очистки зависит от квалификации персонала, очень часто поставка без классификационного решения быстрее и дешевле, чем с оформлением классификационного решения.
В России добивается успехов тот, кто думает и решает, а не тот, кто боится и стонет, что все мешает.
Мы открыты к сотрудничеству с компаниями работающими в тепличной бизнесе и готовы к партнерским отношениям на взаимовыгодной основе. Наш опыт в реализации проектов строительства промышленных теплиц более 20 лет.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....