Blog: Wie is uw ICT-verantwoordelijke?

29-01-2021    10:20   |    Patrick Dankers

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

We leven in een digitale tijd. Het internet is cruciaal geworden in het dagelijks leven en ook uw bedrijf is meer afhankelijk van het internet dan u zich nu mogelijk beseft. U kunt het zich misschien moeilijk voorstellen maar het tijdelijk uitvallen van het internet heeft nu al een heftige impact op uw bedrijfsvoering. Uw klimaatcomputer kan mogelijk geen weersverwachting data ophalen en daarmee minder efficiënt uw klimaat en energiemanagement aansturen. Uw energiehandel is afhankelijk van het internet, en uiteraard alle communicatie met de markt en handel. Ik hoef u natuurlijk niet te vertellen dat deze afhankelijkheid met de komst van digitale platformen, digitale diensten en natuurlijk autonoom telen, de komende jaren alleen maar gaat toenemen.

Nu kan ik een eerste reactie begrijpen in de trend van: “Dan ga ik er per direct voor zorgen dat ik niet afhankelijk ben van het internet”. Ik vrees echter dat dat een onmogelijke strategie is anno 2021. De kans is groot dat, wanneer u geen gebruik maakt van de voordelen van het internet en digitale diensten, het onmogelijk wordt uw bedrijf te continueren in de nabije toekomst. Dit klinkt heel hard maar dit is wel de realiteit. Door geen gebruik te maken van het internet zullen energie kosten stijgen, energiehandel wordt onmogelijk en uw communicatie met de handel/markt zal veel extra tijd kosten waardoor het rendement nog verder onder druk komt te staan.

U zult dus als bedrijf een plan/idee moeten hebben hoe om te gaan met internet en ICT-afhankelijkheden. Als we kijken naar de beschikbaarheid van het internet is dit natuurlijk deels een internetprovider verhaal, gelukkig is dit in Nederland zeer goed geregeld. Vaak zijn interne netwerken de oorzaak van storingen en problemen. Dit betekent dus dat u als ondernemer veel invloed kunt hebben op de beschikbaarheid van internet. Echter zijn er op dit moment nog erg veel bedrijven waar er geen focus en/of beheer is op het interne netwerk en de infrastructuur. En als u beseft hoe afhankelijk u hiervan bent, is dit eigenlijk bizar.

Nu is het eind januari en misschien wat laat voor een goed voornemen maar als u dit niet goed op orde heeft dan is nu het moment om dit op te pakken. Zorg voor een ICT-verantwoordelijke binnen uw bedrijf. Zorg dat uw infrastructuur goed beheerd wordt. Wees te allen tijden kritisch als personen of leveranciers toegang willen hebben tot uw netwerk. En natuurlijk misschien wel de belangrijkste; installeer niet zomaar allerlei software van leveranciers of vanaf het internet op uw netwerk zonder te weten wat deze software doet en waarmee deze software communiceert. Uw bedrijf is afhankelijk van goed werkende ICT-systemen en robuuste internetverbindingen en een goed ICT-beheer en data-beheer is cruciaal om risico’s te beperken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...