Blog: 'We leven nog steeds in een land van melk, water en honing'

05-07-2019    09:15   |    Ceoray Rozenboom

Een weblog van Ceoray Rozenboom. Zij is beursmanager van het jaarlijkse evenement HortiContact in Gorinchem. Rozenboom schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

“Typisch Nederlands.. nou we willen alles, maar niet in onze voor- en achtertuin” galmt het door de beeldbuizen, mijn aandacht is gewekt en mijn woensdagavond is gevuld. Sophie Hilbrand neemt ons straks mee naar Loosdrecht met haar ‘Opstandelingen’.

Kers op de taart, we beginnen met ‘door het Hart van China’ gepresenteerd door Ruben Terlou. Fantastische presentator, fotograaf, cum laude afgestudeerd Geneeskunde die op ludieke wijze de kijkers thuis kennis laat maken met een voor ons mysterieuze wereldbevolking: de Chinezen. Onderweg naar het zuiden van China starten we in Mongolië. Daar waar het water schaars is, het al 3 jaar niet geregend heeft, men bang is voor de verwoestijning en dit tot aan Beijing. Stel je voor?!

Een groep Mongolen eert op een berg de goden en bidden voor betere weersomstandigheden terwijl er tegelijkertijd grondwater wordt weggepompt door de mijnbouw in het gebied. Bizarre taferelen en tegenstrijdigheden. Van een zelfredzame nomadencultuur, met een landschap wat gesierd wordt door grote windmolens tot aan grote rokende schoorstenen en een droog maanlandschap en dit in een ‘klein’ gebied.

Enerzijds mag China zich de grootste producent van windenergie noemen, waar zij trots op zijn, anderzijds zijn zij ook de grootste kolenproducent van de wereld en dit willen zij niet op beeld. Dit is in strijd met het bewuste klimaatimago wat zij proberen te creëren.

Vanavond heb ik geleerd dat de Mongoolse bevolking een puur volk is, niet zelfzuchtig, offers brengt en respect hoog in het vaandel heeft. Vanavond heb ik ook geleerd dat China van 3e wereldland getransformeerd is naar een wereldleider en dat wij in het Westen zo weinig over hen weten.

Nog nadenkend over wat ik zojuist nou heb gezien start Sophie Hilbrand met prachtige watershots van Loosdrecht, ‘de Opstandelingen’ is begonnen. Boze en bezorgde buurtbewoners, zij komen in opstand want zij zijn tegen de bouw van een dijk of een damwand want dit gaat ten koste van de natuur.

21 partijen zijn voor een extra vaarverbinding in een beschermd natuurgebied. O.a. de Gemeente, een waterondernemer, waterschappen zijn voor deze extra verbinding omdat je dan kortere en vooral snellere rondjes kunt varen. Dit is de oplossing voor de mensen die een druk leven hebben en niet de hele dag op het water kunnen zijn. Wanneer er kortere routes gecreëerd worden kunnen er ook meer mensen op het water. Toerisme, levendigheid op de Loosdrechtse Plassen moet wederkeren. Natuur en recreatie die met elkaar botsen, zij hebben met elkaar een akkoord getekend, moeten nu, na een hoop misleiding, tot een compromis komen. “De taart vergroten, niet het kleine stukje taart verdelen, maar de taart vergroten,” aldus een wethouder. Ik vraag mij af hoe hij dat wil gaan realiseren…

Vergaderingen, uitgebreide PowerPoint presentaties, discussiëren tot in den treure, iets wat ons NLD typeert natuurlijk. Er wordt een hoop gepraat maar weinig gezegd. Ik voel het al aankomen; uiteindelijk wint het geld van de rede. Zo ver weg en toch hetzelfde.

Bizar eigenlijk, 2 verschillende continenten, vechten om water, ieder zijn eigen ideaal. Feit is dat de natuur uiteindelijk zijn eigen plan trekt. Bedenk mij gelijk hoe schaars water eigenlijk is? Watertekort krijgen wij dit ook? Factoren die hier in meespelen zijn klimaatverandering, vervuiling, fossiele brandstoffen en een toename van de wereldbevolking. Bijna een kwart van de Nederlanders vindt de discussie rond de klimaatverandering overdreven. Een ver-van-mijn-bed-show. Ik maak me zorgen, water hebben we nodig om te overleven. Waar zouden wij het verschil kunnen maken? Het is moeilijk te beseffen, want ja, die watertekorten staan nu nog ruim 7500 km vogelvlucht van mij af. 


Reacties (3)

Evelien at 05.07.2019

Goed stuk!

Janke at 05.07.2019

Nice Blog! Zet me aan het denken.

Aad at 06.07.2019

Compliments Ceoray!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws