Blog: Vluchten kan niet meer

29-11-2018    08:37   |    Goedemorgen

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De energietransitie is een feit. U hoeft niet na te denken over de vraag waar het naartoe gaat. De doelen op het gebied van minder uitstoot van CO2 (en CO2-equivalenten) zijn vastgelegd in wetgeving. Wat er van u verwacht wordt, is helder. Het is tijd voor de volgende stap!

U hoeft geen ingewikkelde visie te ontwikkelen. Het tijdspad is al helemaal uitgestippeld. Afwachten heeft geen zin. Bepaalde ontwikkelingen gaan enorm snel. Het berekenen van de footprint om de verbeteringsopgave te bepalen, verspreidt zich als een olievlek in de keten.

Recent heeft de grootste inkoper van bloemen en planten van Europa besloten om de footprint te gaan berekenen volgens de daartoe erkende methodiek. Dit betekent dat binnen een jaar ook aan u gevraagd wordt wat uw footprint is als voorwaarde om te mogen blijven leveren. Vluchten kan niet meer!

Uw footprint als succesfactor
Het verbeteren van uw footprint is een kritieke succesfactor geworden. Bedrijven die zich helemaal op duurzaamheid hebben gericht, kunnen de vraag niet aan. De footprint verbeteren betreft niet alleen uw bedrijfsvoering, maar ook uw toeleveranciers. 

Meer dan alleen gas
Niet alleen het gasverbruik speelt een rol. Ook de juiste keuze in type substraat, de transporteur, uw afvalverwerking en de manier hoe uw personeel met deze materie omgaat spelen een grote beïnvloedbare rol in uw footprint. Mijn ervaring is dat er bij de berekeningen altijd zaken naar voren komen die voorheen nog niet als verbeterpunten werden gezien. 

Kortom, de footprint-berekening levert altijd duurzaamheidswinst op. Uw afnemers willen dat ook hardgemaakt hebben als voorwaarde voor een langdurige relatie. De wetgeving zorgt voor de borging. De markt vraagt en de overheid dwingt.

Vluchten kan niet meer, maar actie ondernemen kan nog wel!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...