Blog: U heeft waarschijnlijk IP

20-05-2021    09:22   |    Patrick Dankers

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Niet schrikken, het is geen exotische variant van covid-19, het gaat over Intellectual Property, oftewel in mooi Nederlands; intellectueel eigendom. Zoals Wikipedia het mooi omschrijft: “Intellectuele-eigendomsrechten zijn… rechten van rechthebbenden op een voortbrengsel van de menselijke geest”. Oftewel uw gedachten/bedenksels/kennis heeft een eigenaar en dat bent u.

De kennis van telen, waar u jarenlang in heeft geïnvesteerd en wat u steeds verder hebt ontwikkeld is van u en dat kan u dus ook zien als uw IP. U heeft groene kennis, u heeft de befaamde ‘groene vingers’, maar u bent helaas ook met uitsterven bedreigt. We zien wereldwijd steeds meer vraag ontstaan naar groene kennis terwijl het aanbod steeds verder afneemt. Dit is dan ook één van de drijvende krachten achter de trend van data gedreven en autonoom telen.

Uw IP-bescherming was altijd van nature “geregeld” door het simpele feit dat het heel goed opgesloten zat in uw hoofd. Nu dit steeds meer vast komt te liggen in systemen en data wordt het ook belangrijker om na te denken over het beschermen van uw IP. Want u heeft, naast een heleboel meer algemene ‘groene kennis’, waarschijnlijk ook wel heel wat unieke ‘kneepjes van het vak’ wat uw teelt net iets anders maakt dan dat van uw collega of concurrent.

Als u dus aan de slag gaat met data gedreven telen en bijbehorende systemen is het belangrijk om kritisch te kijken naar data en het eigenaarschap hiervan. Een bedrijf of persoon die misschien wel goed bedoelt roept: ‘kom maar hier met uw data’ roept misschien wel ‘kom maar hier met uw unieke kennis!’. Daarom is het belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Wat gebeurt er met uw data? Wie is de eigenaar van de data? Wordt data gedeeld met 3de partijen? Het zijn zomaar wat aandachtspunten waar u aan moet denken. Dit soort informatie zou in de voorwaardes moeten staan van een dergelijk systeem of dienst. Lees deze dus aandachtig door voordat u akkoord gaat.

Ik kan ook begrijpen dat u denkt; dan ga ik toch niet data gedreven of misschien wel autonoom telen! Ik vrees echter dat dit op de lange termijn geen houdbare strategie voor u is. Data gedreven telen is de toekomst en de systemen, data en ontwikkelde kennis gaan u in de toekomst verder helpen.
Wat u echter vandaag vooral moet doen, is goed nadenken waar uw data in goede handen is.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...