Blog: Trage Trips = Tuinders Terreur

21-06-2019    10:39   |    Goedemorgen

Een weblog van Manus Thoen. Hij is sr. Scientist Phytopathology bij Enza Zaden. Thoen schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Beste tuinder, ik houd van alles waar u een hekel aan heeft. Het is het lot van een plantenpatholoog. Ik vind trips bijvoorbeeld superkick. Trips zijn van die wonderlijke kleine rakkers. Niet al te kieskeurig; ‘wat de boer niet kent vreet hij ook…’. Een generalist noemt men dat. Paprika? ‘Awesome!’ Chrysant? ‘I love it!’ Prei? ‘Si, gracias!!’ En zoals u leest is de soort die we op paprika en chrysant vinden een Amerikaan (de Californische trips), terwijl de soort op prei doorgaans zijn oorsprong kent uit het mediterraan gebied (de Uien trips). Beide soorten zijn overigens nu met uitzondering van Antarctica op alle continenten te vinden; de keerzijde van internationale handel.

Ik zelf heb tijdens mijn promotieonderzoek in Wageningen vijf jaar zitten tureluren naar de Californische trips. En zoals de Engelse naam ‘Western Flower Thrips’ al suggereert, deze beestjes zijn gek op bloemen. Maar ook groenten-gewassen zoals komkommer en paprika zijn vaak de klos. Met hun kegelvormige snuiten prikken ze de bovenste laag van plantencellen aan. Dat levert zilverkleurige vlekjes op. Een horrorbeeld voor menig teler.

Het grootste probleem is echter dat deze insecten een hele lading aan virussen met zich meedragen en verspreiden. TOSPO virussen kunnen alleen door trips overgedragen worden en zijn een serieus probleem in de mondiale tuinbouw. Om het TOSPO probleem bij de wortel aan te pakken, moet je dus iets doen aan die trips.

Gif spuiten is niet best voor ons planeetje, en daarnaast soms ineffectief omdat trips populaties door het vele spuiten inmiddels vaak resistent zijn geworden voor de meeste nu nog toegestane chemische middelen (een lijst die steeds kleiner wordt). Biologische bestrijding met natuurlijke vijanden biedt uitkomst, maar kan in haar eentje niet het hele probleem verhelpen. Daarover in een volgende blogpost meer. Wat dan te doen? Veredelen op rassen met waardplant resistentie!

De zoektocht naar trips resistentie is niet zo eenvoudig. Trips lust immers bijna alles. Een nieuw wapen in de strijd om resistentie op te speuren is automatisch video tracken van trips gedrag op verschillende planten. Ik heb met collega’s tijdens mijn onderzoek aan de WUR zo’n soort systeem ontwikkelt. Inderdaad, niet alleen vind ik deze beestjes kick, ik maakte er filmsterren van! En wat zagen we na tigabites aan automatisch geanalyseerd filmmateriaal? Hoe langzamer trips op blad bewegen, hoe vatbaarder deze plant blijkt te zijn. Of zo u wilt; Trage Trips = Tuinders Terreur!


Reacties (2)

Evelien at 24.06.2019

Leuk geschreven!

Marianne at 27.06.2019

Hoi Manus,

Leuke blog!
Wat maakt dat een trips snel of langszaam is op een blad? Heeft dat met bladstructuur/beharing oid te maken?

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Zelf sambal maken?

Er zijn oneindig voor variaties voor verschillende sambals, maar één van de favorieten van Westland Peppers is...

Twitter: Digitaal lintje

Vanochtend heeft Maarel Orchids het digitale lintje doorgeknipt voor de lancering van haar nieuwe website. De...