Blog: Stroopwafels

14-09-2018    09:50   |    Goedemorgen

Een weblog van Jessica Zuidgeest. Zij is accountmanager bij Deliflor Chrysanten in Maasdijk. Zuidgeest schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De afgelopen jaren ben ik er gewend aan geraakt om veel te reizen, veelal naar Azië. Ik realiseer me dat het organiseren van een reis en alles wat daarbij komt kijken door mijn regelmatige reizen voor mij bijna gesneden koek is. Normaalgesproken reis ik alleen, maar deze keer organiseer ik een reis waarbij een aantal van onze klanten met me mee gaan naar China en Vietnam.

Maar wat voor mij nu heel gewoon is (Wat neem je mee? Hoe spreek je de lokale bevolking aan? Eten we daar echt alleen met stokjes?!), is nog nieuw voor de meeste deelnemers. Tijdens het bespreken van het reisprogramma en alles wat er bij komt kijken dacht ik terug aan de eerste keer dat ik in Azië was: in mijn geval was dat China.

Gedurende een periode van vijf maanden maakte ik deel uit van een Nederlands-Chinese organisatie. In die tijd was ik totaal onvoorbereid op de verschillen tussen Nederland en China op reis gegaan. Zo was (en is) gebruik maken van Google en Facebook daar niet mogelijk. Mensen van mijn leeftijd spraken geen woord Engels, dat is nu niet veel beter geworden. En dan bestaan er nog etiquetteregels die totaal anders zijn dan in onze westerse cultuur. Zo zijn tijdens het eten verschillende geluiden, die wij als onbeschoft ervaren, zeker toegestaan; denk aan smakken of boeren, maar ook praten met je mond vol is geen probleem! Kortom; tijdens mijn eerste bezoek was ik totaal overweldigd door China.

Ik zou eerst eens moeten tellen om je te kunnen vertellen hoe vaak ik in die tussentijd al terug ben geweest. De gebruiken en manieren zijn me nu enigszins bekend en ik word er niet meer door verrast. Ik maak voor de aankomende reis een programmaboekje waarin ik mijn medereizigers probeer voor te bereiden op wat hen te wachten staat. Maar natuurlijk ook wat er van hen wordt verwacht op het gebied van etiquette. Bijvoorbeeld het overhandigen van een visitekaartje; het is beleefd om dit met twee handen te doen.

Ondanks dat de meeste gebruiken in Azië me wel bekend zijn, vind ik er één nogal lastig uitvoerbaar. In China, maar ook in andere Aziatische landen is het gebruikelijk om een presentje mee te nemen wanneer je op bezoek komt. Het is dan de bedoeling iets cadeau te geven wat typisch Nederlands is. Het presentje dient ook nog eens ingepakt en in een “gift-bag” aangeboden te worden. Iets meenemen vind ik niet zo lastig. Maar het ontbreekt me vaak aan de creativiteit om weer iets nieuws te verzinnen. Ze zien me weer aankomen met elke keer hetzelfde pakje stroopwafels!

Ook deze reis neem ik een presentje mee en het is me gelukt om van mijn gebruikelijke pakjes stroopwafels af te wijken. Mocht iemand creatiever zijn dan ik en goede tips hebben, dan hoor ik het graag! We gaan er weer een mooie reis van maken.


Reacties (1)

Hans Ligtenberg at 14.09.2018

Jessica, wellicht ten overvloede maar ik heb goede ervaring met bloembollen, houten tulpjes en alles wat met Vincent van Gogh te maken heeft. Pennen, koelkastmagneetjes en andere shit. Weegt niet veel en makkelijk mee te nemen. Ik kreeg laatst een heel theeservice cadeau. Lekker op de terugweg!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws