Blog: Speculeren is weer in

28-05-2021    10:29   |    Peter van den Berg

Een weblog van Peter van den Berg. Hij is directeur bij AgroEnergy. Deze blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Het zijn rare tijden. De lockdowns vanwege het corona virus beperken ons en ons werken en dat went niet. Maar wie naar de financiële markten en grondstofmarkten kijkt, vindt vast ook raar wat daar te zien is. De AEX-index was voor de corona uitbraak zo’n 580 en nu al weer een aantal weken rond 710. CO2 emissierechten kostten 25 tot 30 euro/ton, vorige week werd bijna 60 euro/ton aangetikt. Het is aan de pomp te merken dat de ruwe olieprijs bijna 70 dollar/vat is en de steenkooprijs is al 3 jaar niet zo hoog geweest als nu. Staal is bijna net zo duur als in de zomer 2008 en koper is zelfs duurder, voor zeetransport moet je maanden vooruit plannen en er zijn volop berichten over een naderend hout-tekort wat tot vertraging in de bouw kan leiden. En dat in een tijd dat veel bedrijven en zelfs complete bedrijfstakken als de luchtvaart- en reisbranche nauwelijks weten hoe ze het hoofd boven water moeten houden. Hoe kan dat nou?

De reden lijkt geld, overvloed aan geld. Natuurlijk zijn er veel mensen die (veel) minder te besteden hebben door de lockdown, maar voor iedereen geldt dat het bijna niet mogelijk is om je geld uit te geven aan uit eten, theaterbezoek, een buitenlandse reis. Dus veel mensen houden geld over aan het eind van de maand. Daarnaast hebben overheden in het afgelopen jaar onvoorstelbaar veel geld gecreëerd: de staatsschulden (en dus staatobligaties) zijn met tientallen procenten toegenomen en/of centrale banken hebben heel veel geld bijgedrukt.

Kortom: er is veel meer geld in omloop dan een jaar geleden en dat geld moet ergens naartoe. Op de bank zetten heeft geen zin want je krijgt geen vergoeding en met een beetje pech moet je zelfs betalen om je geld te stallen. Dus ging er eerst veel geld naar aandelen, toen naar afgeleide financiële producten en naar grondstoffen. Gecombineerd met bouwwoede, want je kan je geld ook in je huis of ander onroerend goed stoppen, loopt de prijs van veel bouwgrondstoffen nu bijna iedere week op.

Ook de gas-en elektriciteitsprijzen onttrekken zich niet aan deze prijsrace. De Europese gasprijzen zijn lang laag gebleven door overvloedige aanvoer van LNG in 2020 en de volle gasvoorraden. Nadat de LNG aanvoer in het 4e kwartaal sterk afnam en de lange winter vervolgens de gasvoorraden uitputte, zijn de prijzen hersteld naar een niveau wat we jarenlang gewend waren. De lange termijnmarkt voor gas is overigens nog steeds redelijk geprijsd. Blijkbaar vreest de markt nog steeds overaanbod op termijn. De elektriciteitsprijzen zijn sterker gestegen: de hogere steenkool- en CO2-emissieprijzen moeten goed gemaakt worden.

Gaat dit dan alsmaar door? Een tijdje wel, maar uiteindelijk niet heel lang. want de prijs van de extra staatsschuld en het extra gedrukte geld moet een keer betaald worden. Dat kan via (sterk) oplopende inflatie, de eerste tekenen daarvan zijn zichtbaar. Overheden moeten de hogere staatsschulden weer verminderen. Door bezuinigingen op uitgaven en/of hogere belastingen. Beide gaan ten koste van de koopkracht van consumenten en bedrijven. Ergens tijdens deze omwenteling stopt de prijsstijging en is er een prijsval.
Nu denkt u misschien: leuk verhaal, maar wat kan ik ermee? Heeft u binnen enkele maanden grondstoffen of andere commodity’s nodig, hou er rekening mee dat deze prijsstijging nog een tijdje door kan zetten en is last minute voordeel niet te verwachten. Is het voor de langere termijn, dan is het waarschijnlijk beter om te wachten met vastleggen tot de prijzen weer gedaald zijn.  Alleen in lange termijn gasprijzen is er geen ruimte voor forse daling.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kwaliteit als uitgangspunt

ACTUEEL HORTI THEMA - Koppert Nederland blijft zoeken naar nieuwe oplossingen of het verbeteren van huidige...

Morgen: Royal Brinkman

ACTUEEL HORTI THEMA - Thomas Kern, Senior Productmanager gewasbescherming & desinfectie bij Royal Brinkman, is...

Blog: A Perfect Storm 23-09-2021    10:24
Duurzame verpakking houdt bloemen vers 23-09-2021    10:19
Aftrap tulpenseizoen weer op de Dam 23-09-2021    10:16
Hortensia in fotoshoot VROUW 23-09-2021    10:10
Vervolg Cymbidium-campagne 23-09-2021    10:07
Nieuwe directeur voor Gebroeders Alkemade 23-09-2021    10:03
Elektrisch rijden in stroomversnelling 23-09-2021    10:00
Chrysanthemum Valley 23-09-2021    09:55
Vier KVBC awards voor Living Creations 23-09-2021    09:48
Goedemorgen Tech: iPhone 13 23-09-2021    09:43
  Ga naar het nieuwsarchief