Blog: 'Recept voor succes?!'

11-06-2018    10:29   |    Goedemorgen

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Het kweken van planten leer je niet op school. Dit is iets wat ik zelf heb ervaren tijdens mijn opleiding. Uiteindelijk heb je best wat kennis, maar de praktijk van het telen van planten is toch heel wat anders, dan in de boeken zitten. Wat je dan nodig hebt is een ervaren leermeester die je de fijne kneepjes van het vak bij brengt. Die je de dingen leert die even niet in de boeken staan maar wel heel belangrijk zijn.


Zo is het heel belangrijk dat je drain ‘moet’ realiseren voor het middaguur en uiteindelijk ‘voldoende’ drain aan het eind van de dag. Dat je moet uitkijken met een ‘inactief’ klimaat bij ‘te weinig’ lucht en je ten alle tijden het gewas goed ‘in balans’ moet houden. Oftewel allerlei dingen die erg lastig meetbaar zijn te maken en nogal wat ruimte laten voor vrije interpretatie. Daarnaast is het soms zelfs onduidelijk waar die ‘moet’ eigenlijk op is gebaseerd.

 

In de Indoor growing wereld zien we iets heel nieuws ontstaan. Telers zonder achtergrond, zonder leermeester en die sowieso de kneepjes van het vak niet kennen, gaan toch echt planten telen. Door deze situatie zijn deze telers gedwongen om maar de boeken in te duiken en alles vanuit de theorie te benaderen. Iets wat natuurlijk bij voorbaat niet kan of… juist wel.

Juist doordat ze gedwongen zijn richting de theorie ontstaat er een heel zuiver beeld over telen. Een beeld dat niet geholpen wordt door jarenlang ervaring maar ook een beeld dat niet beperkt wordt door kaders die vaak ontstaan door ervaring. Op industriële wijze wordt er gekeken naar de teelt en het productieproces, alles wordt geregistreerd en alles wordt geanalyseerd. Iedere aanpassing in de teelt wordt vooraf besproken en onderbouwd. Met als doel om uiteindelijk het ultieme recept te ontdekken zodat iedere ‘teler’ kan zorgen voor een succesvolle teelt.

Maar, bestaat er een ultiem recept voor een succesvolle teelt? Wat is een succesvolle teelt? Hoe gaat het recept om met verschillen in uitgangsmateriaal? Ziektes en plagen? Gewashandelingen? Oftewel kun je uiteindelijk wel een recept definiëren voor alles? En als dat al lukt, wat mag je dan verwachten van een recept? Of is de ‘hand van de meester’ nog altijd de factor voor succes? Ik vraag me namelijk af of het mogelijk is om een Michelin ster te verdienen door het recept te volgen.  

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws