Blog: 'Plukken, mannen!'

22-10-2020    10:28   |    Henk Strating

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Henk schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Voordat ik mijn volgende blog voor Goedemorgen schrijf ben ik pensionado. Niet dat ik met werken stop, want daar heb ik nog veel te veel plezier in. Maar ik krijg wel mijn, in de volksmond ‘welverdiende’, pensioen en AOW. Vanwege het pensioenakkoord 8 maanden eerder dan tot voor kort verwacht, met 66 jaar en 4 maanden om precies te zijn.

Een mooi moment om terug te denken aan mijn eerste (bij)baantje, ruim een halve eeuw geleden. In een Wateringse kas. Bij tomatenteler Van Alphen. De oude tuinder was zelf nog elke dag aan het werk, samen met zoon en opvolger Frans. Het bedrijf was populair onder zuidwest-Haagse scholieren die er met velen hun vakantiegeld verdienden. Maar dat kreeg je niet cadeau!

Als de tomaten begonnen te rijpen en je de al rode zorgvuldig van de nog groene moest onderscheiden verdiende je 75 cent (0,34 eurocent) per kist. Maar werden de tomaten rijper, zodat je ze sneller kon plukken, dan veranderde dat in 1 gulden en 25 cent (0,57 eurocent) per úúr… Vrijdags werd er uitbetaald, maar nooit het hele bedrag. Voorschotten die je in de loop van de week bij de snackbar had uitgegeven werden natuurlijk afgetrokken, maar ook de boetes van 2 gulden en 50 cent voor het gooien van groene tomaten naar de konijnen… Soms hield je slechts een leeg loonzakje – van bruin papier – over. Koffie en thee dronken we in de kas. Die werd lauw opgediend, zodat we weer snel aan het werk konden.

“Plukken mannen”, in onversneden Westlands klinkt me nog als de dag van gisteren in de oren. Mooie dingen onthoud je. Zó’n eerste baan gun ik élke scholier!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Haan van Oranje?

Oké, we weten dat de haan het symbool van de Fransen is. Maar zeg nou zelf, deze haan zou toch niet misstaan...