Blog: Plastic, plastic en nog eens plastic!

03-05-2021    08:28   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Hier in ons kikkerlandje maken wij ons ernstige zorgen over het milieu. Wij maken ons zorgen over water, stikstof, teveel asfalt, teveel dieren etc. Echter de grootste vervuilers van onze planeet kopen wij dagelijks in onze supermarkt. In ieder huishouden op deze aardbol zijn wel petflessen te vinden voor water, cola en andere soorten frisdrank. Gelukkig berekenen wij in Nederland ondanks het tegenstribbelen van de industrie nu statiegeld voor grote en binnenkort ook voor kleine petflessen en blikjes. De indruk zou kunnen ontstaan dat het in de rest van de wereld ook zo geregeld is, helaas! 

Wij hebben uiteindelijk een sterke overheid die toch middels veel overleg en volhouden nu wetgeving gerealiseerd heeft. Echter er zijn vele landen waar de overheid een minder sterke rug heeft en de macht van de multinationals te groot is. Er speelt nog veel meer. Hier in ons land kunnen we gewoon het water uit de kraan drinken. Dat is niet overal zo, zelfs in landen in West Europa geven wij onze kinderen het advies geen water uit de kraan te drinken, we kopen de water in flessen meestal zonder statiegeld. De petflessen vormen dus een grote stroom afval. Maar in de niet westerse wereld is drinkwater niet schoon, er wordt dus heel veel water verkocht in petflessen en een statiegeldstructuur bestaat. We hebben allemaal weleens de foto’s gezien van zeeën en stranden van petflessen in ontwikkelingslanden. Recycling staat daar nog in de kinderschoenen en ook niet al het veelal vervuilde plastic is te recyclen. Al met al komt er rond de 12,7 miljoen ton (=12,7 met 6 nullen x 1000 kilo plastic) per jaar in de zee terecht. Voordat je een kilo petflessen verzameld hebt is het wel een vuilnisemmerzak vol. Een gigantische hoeveelheid plastic dus, die jaarlijks in onze oceanen terecht komt.

In het zoute water breekt, met behulp van het zonlicht, dit plastic snel af in hele kleine deeltjes die zo weer, zonder dat wij het in de gaten hebben, in onze eigen voedselketen terecht komen. Wij vergiftigen onszelf, langzaam maar zeer doeltreffend. Uiteindelijk is de mens maar een zeer domme diersoort.

Namen en rugnummers; bedrijven als Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo overspoelen met hun iconische merken de wereld met petflessen. Zij gelden als de grootste plastic vervuilers op aarde. Nestlé had ooit 72 verschillende (?) merken water, gemaakt in 100 fabrieken in 38 landen in haar portfolio. Coca-Cola produceert wereldwijd 167.000 petflessen per minuut, is 88 miljard flessen per jaar. Hoogtijd dat er wereldwijd statiegeld wordt ingevoerd en wij deze leveranciers verplichten dit plastic te hergebruiken. In onze sector speelt plastic geen al te grote rol, maar het kan minder. Op naar 0% plastic, lijkt mij een goede zaak.


Reacties (2)

Anderson at 03.05.2021

Juro con la vida de mis hijos que no serás estafador aquí te aseguro que solo pagarás por mi trabajo después de eso obtendrás este beneficio de nosotros Te doy un 100% de seguridad y garantía de que obtendrás este beneficio prometo .
No soy parte de ninguna actividad fraudulenta o fraudulenta, solo confíe en mí con esto, no se le pedirá ninguna otra tarifa, ¿recuerda? Todavía estás tratando de pagar mi comisión, lo que habrías hecho el mes pasado debido al problema de la base de monedas, no pudiste hacerlo, ¿por qué renunciar esta vez? Solo obtén estos últimos 600 euros. tierra que obtendrá este beneficio de inmediato de nosotros bien.

No te rindas en este momento estás en el paso final.

Jan Willem Wieringa at 10.05.2021

Waarom denkt u dat? "Op naar 0% plastic, lijkt mij een goede zaak". Plastic en vele andere materialen zijn onmisbaar geworden in onze samenleving. Nu nog harder werken om er beter mee om te gaan.
https://www.goedemorgentulp.nl/tulp/nieuws/ceo-desch-plantpak-laakt-tendentieuze-tv/

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...