Blog: Personeel moet doen wat hen wordt opgedragen

Blog: Personeel moet doen wat hen wordt opgedragen

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Inmiddels is het vrij gangbaar om het met uw personeel te hebben over meedenken en persoonlijke ontwikkelplannen. Maar… het werk moet ondertussen wel gewoon gedaan worden.

Afnemers en wetgevers stellen steeds hogere eisen waaraan u met uw bedrijf moet voldoen. Hoezo meedenken? Het moet gewoon zo, anders doe je niet meer mee. Daarbij moet u ook nog sociaal met uw collega's omgaan. Wat moeten we dan met al die mooie verhalen over bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkelplannen, verantwoording nemen, motiveren en stimuleren?

Minder directief
Er wordt zogenaamd minder directief opgetreden door minder te vertellen hoe er gewerkt moet worden. We verpakken dat tegenwoordig in gedetailleerde huishoudelijke reglementen, werkinstructies, certificeringen en kwaliteitszorgsystemen. Kortom: er is nu nog minder ruimte dan in de tijd dat er vooral directief werd geacteerd.

Faciliteren
Hoe moeten we dan deze schijnbare tegenstellingen managen in deze ingewikkelde tijd waar personeel ook nog eens schaars is? Het antwoord is naar mijn idee om als werkgever te faciliteren. U faciliteert een fijne werkomgeving met duidelijke instructies. Dit geeft rust, maar vraagt ook om consequent handelen als de instructies door sommigen niet worden opgevolgd. Een team houdt er immers niet van als bepaalde collega's de kantjes eraf lopen. Door dan in te grijpen, faciliteert u een fijne werkomgeving. Onder faciliteren valt ook het goed managen van verwachtingen. Een ijzersterke planning is daar onderdeel van. Mensen willen weten hoe druk het wordt en hoe lang ze moeten werken. Ze willen vooraf weten of het rustiger of drukker wordt. Hoe beter deze planning klopt, hoe hoger de medewerkerstevredenheid.

Georganiseerd bedrijf
Uit onderzoek blijkt bij herhaling dat mensen graag werken met goede spullen. Een modern, goed georganiseerd, opgeruimd bedrijf levert tevreden medewerkers op. Een daadkrachtige leiding is geliefd bij personeel. Pas als alles goed gefaciliteerd is, kunt u ruimte zoeken om mee te denken over voor het personeel relevante zaken en deze met hen te bespreken. Ook hier zijn faciliteren en duidelijkheid toverwoorden. Faciliteren in tijd, duidelijkheid waarover wel of niet gesproken gaat worden en welke verwachtingen het personeel hiervan mag hebben en welke niet. Bent u zo'n facilitator? Geweldig! Dan doen uw medewerkers gewoon wat er moet gebeuren of misschien wel een beetje meer en zijn zij tevreden over hun werkomgeving.

Meer informatie of advies
Wilt u meer informatie over personeelsvraagstukken? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.

Bron: Eric Flinterman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v